Počasie na Mount Evereste sa zlepšilo, vrchol dosiahlo vyše 150 horolezcov

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 15:10 • 2 min
Počasie na Mount Evereste sa zlepšilo, vrchol dosiahlo vyše 150 horolezcov

KÁTHMANDU - Vrchol Mount Everestu dosiahlo dnes vyše 150 horolezcov. Najvyššiu horu sveta sa im podarilo zdolať najmä vďaka zlepšeniu poveternostných podmienok.

slovakia

left justify in out

Pre silný vietor boli totiž výstupy na vrchol v uplynulých dvoch dňoch pozastavené. S odvolaním sa na nepálske úrady o tom informovala agentúra AP.


Predstaviteľ nepálskeho ministerstva pre horolezectvo uviedol, že presný počet horolezcov, ktorým sa dnes na vrchol Mount Everestu podarilo vystúpiť, je ťažké určiť a rovnako nemožno uviesť ich národnosti.


Vrchol hory vysokej 8850 metrov dosahovali skupiny horolezcov od 11. mája už takmer každodenne. Ide o prvé úspešné výstupy po dvoch rokoch katastrof, keď bola táto hora pre horolezcov uzavretá.


V roku 2014 boli zrušené všetky expedície na Mount Everest v reakcii na smrť 16 nepálskych horolezcov, ktorých zasiahla lavína počas príprav na výstup. Rovnaké opatrenie prijali tibetské úrady aj vlani, keď v lavíne spustenej zemetrasením zahynulo 19 a zranenia utrpelo 61 ľudí.


Tento rok sa Mount Everest chystá zdolať celkovo 289 členov zahraničných expedícií, ktorým pomôže 400 miestnych šerpov. Prví z nich sa po absolvovaní aklimatizácie vydali na cestu k základnému táboru na Mount Evereste už začiatkom apríla. Horu ako prvá zdolala 11. mája skupina deviatich nepálskych šerpov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies