Použitie donucovacích prostriedkov voči Lučanskému bolo neprimerané

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 07:17 • 2 min
Použitie donucovacích prostriedkov voči Lučanskému bolo neprimerané

Komisia, ktorá bola zriadená v súvislosti s úmrtím generála Milana Lučanského zhodnotila, že použitie donucovacích prostriedkov v ružomberskej nemocnici bolo neprimerané.

slovakia

left justify in out

Komisia v záverečnej správe uviedla,  že príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže opakovane použili donucovacie prostriedky, ako predvádzacie retiazky a spútavacie retiazky a spútavací opasok. Komisia vyhcádzala  z podkladov, ktoré im poskytol Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), vrátane kamerových záznamov či evidencie otvárania ciel. Vypočúvali aj príslušníkov ZVJS a zdravotnícky personál.

 

Súvisiaci článok: Generál Milan Lučanský jednoznačne nezomrel cudzím zavinením

Poznamenali však, že rozhodnutie o použití donucovacích prostriedkov je v zmysle zákona v kompetencii riaditeľa ústavu alebo ním povereného príslušníka ZVJS, rovnako aj to, že v prípade eskortovania obvinených je ich použitie zákonné aj výlučne z preventívnych dôvodov.

 

„Napriek uvedenému, najmä však s ohľadom na pooperačný stav Milana Lučanského spojený s plnou anestéziou v rámci operačného zákroku, hodnotí komisia použitie uvedených donucovacích prostriedkov ako neprimerané. Použitie donucovacích prostriedkov môže navyše u osôb v pooperačnom stave viesť k nečakanej strate koordinácie pohybu a tým aj k následnému zraneniu,“ zhodnotila komisia.

 

img

Milana Lučanského operovali v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok potom, čo sa mu zhoršil zdravotný stav v súvislosti so zranením oka. „Analýza postupov manažmentu sledu lekárskych vyšetrení a poskytovanie odbornej zdravotnej starostlivosti zo strany ÚVV a ÚVTOS Prešov Komisia hodnotí ako správne a včasné, bez zistenia odborného pochybenia v postupoch ZVJS,“ dodala správa komisie.

 

Súvisiaci článok: Ako to bolo s Lučanského samovraždou? Správa špeciálnej komisie je takmer dokončená

V Ružomberskej nemocnici sa  mal policajný exprezident údajne prevrátiť z vozíka po tom, ako sa do neho snažil posadiť. Pri tejto udalosti došlo k pomliaždeniu temena hlavy Milana Lučanského. „Komisia v tejto súvislosti zistila, že samotná udalosť nemala žiadnu následnú konsekvenciu na zdravotnom stave menovaného, a to ani na celkovom zdravotnom stave a ani na zdravotnom stave v súvislosti s predchádzajúcim úrazom pravého oka. Udalosť je možné spoľahlivo označiť za nešťastnú náhodu,“ komentujekomisia.

 

img

Milan Lučanský sa zranil v noci zo dňa 8. decembra 2020 na 9. decembra 2020 v Ústave na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Prešov. Podľa jeho slov zakopol o šľapku keď nemohol spať a prechádzal sa po cele, pričom sa udrel o hornú časť poschodovej postele. Komisia vylúčila, že by sa na úraze oka obvineného podieľala iná osoba.

Vyšetrovacia komisia sa zaoberala aj možnosťou, či poranenie pravého oka Milana Lučanského mohlo súvisieť s vedľajším úrazom pri úmyselnom pokuse o sebapoškodenie. „Komisia sa zhodla na tom, že pri prešetrení tejto udalosti nezistila žiadny taký aspekt, ktorý by umožňoval interpretovať túto udalosť inak alebo napríklad ako nevydarený pokus o samovraždu,“ konštatuje správa. Dodávajú, že úrazu  nebolo možné zabrániť uplatnením žiadnych známych preventívnych opatrení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona