Po skončení mandátu, si plánuje najskôr oddýchnuť. Do politiky nemieri, uviedla Čaputová

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 17:30 • 2 min
Po skončení mandátu, si plánuje najskôr oddýchnuť. Do politiky nemieri, uviedla Čaputová

Po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli v stredu 10. apríla , prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že nemá záujem o úlohu v Severoatlantickej aliancii ani o ďalšie angažovanie sa v slovenskej politickej sfére.

slovakia

left justify in out

Prezidentka do Bruselu zavítala v rámci série rozlúčkových zahraničných ciest. V utorok 9. apríla bola na návšteve Nemecka, kde sa stretla s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a v stredu popoludní má na programe stretnutie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou a vo večerných hodinách ju prijme predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Čaputová pripomenula, že sa prišla rozlúčiť so šéfom Aliancie, pretože viackrát zastupovala Slovensko na summitoch NATO. Obaja si pripomenuli 75. výročie založenia NATO a tiež 20. výročie vstupu Slovenska do tohto zoskupenia.

Na otázku slovenských novinárov, či do zbierky mužských portrétov, ktorí 75 rokov šéfovali Aliancii, nepribudne aj žena a či to ona osobne nevníma ako výzvu, Čaputová priznala, že svoje životné výzvy nevníma v tomto smere.

"Bolo by však zaujímavé, keby niekedy v budúcnosti nejaká žena zasadla do nejakej významnej pozície v NATO. Po celý život hovorím, že byť ženou nie je kvalifikácia, ale ak sa u nejakej kandidátky stretnú odbornosť, skúsenosť a chuť uchádzať sa o takúto pozíciu, tak to môže byť len k prospechu veci," odkázala.

Žena sa tento rok šéfkou Aliancie pravdepodobne nestane, keďže po tom, ako sa týchto ambícií vzdala estónska premiérka Kaja Kallasová, v hre o najvyšší post v NATO zostal iba holandský premiér Mark Rutte a rumunský prezident Klaus Iohannis. Čaputová uviedla, že po 15. júni, keď jej skončí mandát, si plánuje najskôr oddýchnuť. Dodala však, že do politiky nemieri a určite plánuje zostať na Slovensku.

"Skôr potrebujem obdobie na reflexiu toho, čo som spoznala a a zažila. Nechcem zatiaľ konkretizovať svoje plány, ale môžem uistiť ľudí, ktorí šíria informácie o tom, ako idem na nejaký vysoký post a do politiky, žiadne takéto ambície momentálne nemám," opísala situáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, Pravda, Foto: Facebook / Zuzana Čaputová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies