Štátny tajomník Marek Eštok v Berlíne: Zásadné výzvy, ktorým čelíme, môžeme prekonať len vzájomnou spoluprácou

NETKY.SK • 24 Február 2024, 09:23 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok v Berlíne: Zásadné výzvy, ktorým čelíme, môžeme prekonať len vzájomnou spoluprácou

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 23. februára 2024 v Berlíne s nemeckou ministerkou pre európske záležitosti a klímu Annou Lührmannovou. Témami ich rozhovoru bola politická, hospodárska a bezpečnostná spolupráca Slovenska a Nemecka.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 23. februára 2024 v Berlíne s nemeckou ministerkou pre európske záležitosti a klímu Annou Lührmannovou. Témami ich rozhovoru bola politická, hospodárska a bezpečnostná spolupráca Slovenska a Nemecka.

Štátny tajomník otvoril spolu s ministerkou A. Lührmannovou 12. Slovensko-nemecké reflexné fórum, ktoré sa venovalo príprave na reformy EÚ, európskej bezpečnosti a situácii na Ukrajine. „Ambíciou diskusií je nájsť spoločné odpovede na aktuálne problémy Európskej únie, či už ide o procesy rozširovania alebo priority Únie v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Práve táto skupina je užitočnou príležitosťou oboznámiť sa s názormi a stanoviskom Slovenska i Nemecka,“ uviedol v príhovore Marek Eštok. Slovensko-nemecké reflexné fórum združuje predstaviteľov vlád a mimovládneho sektora z oboch štátov. Účastníkom poskytuje priestor na otvorenú diskusiu a výmenu informácii.

Na spoločnom rokovaní s nemeckou ministerkou pre európske záležitosti a klímu Annou Lührmannovou diskutoval štátny tajomník Marek Eštok aj o ďalších obojstranne dôležitých oblastiach. „Oceňujem prítomnosť nemeckých vojakov, ktorí sú na našom území dočasnou súčasťou posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na východnej hranici. Slovensko zároveň prevádzkuje hub na opravu ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach, kde je Nemecko rovnako zastúpené. Zásadné výzvy, ktorým čelíme, môžeme totiž prekonať len vzájomnou spoluprácou,“ vyhlásil štátny tajomník.

Štátny tajomník rezortu diplomacie sa počas pracovnej návštevy Nemecka stretol aj so šerpkou (poradkyňa predsedu vlády na európske témy) a poradkyňou spolkového kancelára pre európske záležitosti Undine Rugeovou. Diskutovali o prípravách na marcovú Európsku radu, rozširovaní EÚ, európskych voľbách, situácii na Ukrajine či protestoch farmárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: MZV SR, Štátny tajomník Marek Eštok v Berlíne. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies