USA budú z Európy sledovať vesmír cez vlastný radarový systém. Kde ho chcú postaviť?

NETKY.SK • 17 Júl 2021, 13:41 • 2 min
USA budú z Európy sledovať vesmír cez vlastný radarový systém. Kde ho chcú postaviť?

Spojené štáty chcú vo Veľkej Británii umiestniť nový obrovský radarový systém na sledovanie objektov vo vesmíre. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Radar by mal byť podľa najnovších informácií umiestnený v Škótsku alebo na juhu Anglicka.  Vesmírne sily Spojených štátov vyvíjajú globálny systém na identifikáciu potenciálnych "cieľov" až do vzdialenosti 36-tisíc km v oblastiach vesmíru, kde je umiestnených mnoho vojenských satelitov. Ďalšie takéto systémy by chceli umiestniť v Texase a v Austrálii.

 

img


Americké ministerstvo obrany podľa BBC uviedlo, že kapacity nového radaru má potenciál urobiť vesmír "bezpečnejším a bezstarostnejším" miestom. Tento krok USA prichádza uprostred rastúcich obáv z preťaženia, konkurencie a dokonca aj z pretekov v zbrojení vo vesmíre.

USA s Britániou nedávno obvinili Rusko a Čínu z vývoja zbraní, ktoré by mohli byť použité na vynášanie satelitov. Len v minulom roku ich bolo do vesmíru vynesených viac ako tisíc, vrátane desiatich, ktoré vyniesla americká armáda.

 

img

 

USA už disponuje radarovými systémami na tajnej základni RAF v Yorkshire, avšak tie sú schopné zamerať objekty "len" do vzdialenosti 20-tisíc km.

 

Nové radary však budú mať schopnosť zachytiť objekt v zornom poli až 36-tisíc km. Podplukovník Vesmírnych síl USA Jack Walker hovorí, že "v takej diaľke sa pred radarom neskryje ani futbalová lopta".

 

img

 

Šéf britského leteckého personálu Sir Michael Wigston pripomenul skutočnosť, že čoraz väčší nátlak a konkurencia vo vesmíre "poukazujú na to, že čím skôr je potrebné prispôsobiť naše myslenie tomu, čo sa naozaj deje".

 

Na záver dodal, že prípadná ďalšia svetová vojna sa už môže odohrávať vo vesmíre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona