Konflikt na Ukrajine: Rusi majú zaútočiť už dnes v noci!

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 22:16 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Rusi majú zaútočiť už dnes v noci!

KYJEV/SEVASTOPOĽ - Konflikt na Ukrajine stále pokračuje. Rokovania medzi USA, Ukrajinou a Ruskom sa nepohli nikam. Na Kryme sa stále nachádzajú po rusky hovoriaci ozbrojenci a v Donecku sú strety medzi proeurópskymi a proruskými demonštrantmi. Parlament na Kryme dnes vyhlásil, že poloostrov pripojí k Rusku. Podľa zdroja z vojenskej rozviedky majú Rusi dnes v noci zaútočiť na Krym!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

22:00 - Na ďalšom mimoriadnom, tentoraz neverejnom zasadaní sa dnes kvôli kríze na Ukrajine stretli v New Yorku členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Ide o prvé rokovanie, na ktorom bude členov BR OSN o aktuálnom vývoji na Ukrajine informovať prostredníctvom telemostu priamo z ukrajinskej metropoly námestník generálneho tajomníka svetovej organizácie Jan Eliasson.


21:44 - Sýrsky prezident Baššár Assad vyhlásil, že je s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za jedno v otázke Ukrajiny. Assad napísal Putinovi list, v ktorom píše, že sa na Ukrajine konal puč, ktorý umožnil radikálom a teroristom zvrhnúť legitímny demokratický režim.


21:40 - Snemovňa reprezentantov (komora amerického kongresu) schválila pôžičku pre Ukrajinu. Jednu miliardu dolárov odhlasovali v pomere 385:23.

 

21:35 - Ukrajinskí vojaci si dnes takto krátili chvíle.

 

img


21:30 - Ukrajinský prezidentský kandidát, líder strany UDAR Vitalij Kličko vyzval dnes na konferencii Európskej ľudovej strany (EĽS) v írskom Dubline na ďalšiu podporu pre jeho krajinu. "Sme Európania", a to o ukrajinskom národe neplatí iba geograficky, ale aj mentálne, vyhlásil svetový šampión v boxe, ktorý patril počas revolučných dní v Kyjeve medzi hlavné osobnosti odporu voči Janukovyčovmu režimu.

 

img


21:02 - Podľa denníka Pravda majú Rusi zaútočiť už dnes v noci. Zdroj z ruskej vojenskej rozviedky popísal tri možné scenáre ruského útoku, ktorý sa má uskutočniť dnes v noci. 

- Prvá možnosť je, že Rusi zaútočia vrtuľníkmi. 

- Druhá možnosť je, že útok povedú špeciálne jednotky.

- Tretia možnosť je použitie polovojenských jednotiek.


20:41 - Pozorovateľov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nevpustili dnes na Krymský polostrov. Podľa správ OBSE sa 43 neozbrojených pozorovateľov z 23 krajín vracia do juhoukrajinského mesta Cherson, kde zvážia ďalší postup.


20:38 - Ruská armáda začala dnes rozsiahle cvičenie protivzdušnej obrany v priestore základne Kapustin Jar ležiacej na juhu krajiny. Uskutočňuje sa v atmosfére eskalácie napätia medzi Moskvou a Západom ohľadom situácie na Kryme, informovala tlačová agentúra RIA Novosti. Základňa Kapustin Jar, situovaná približne 450 kilometrov východne od ukrajinských hraníc, bude počas mesačného cvičenia hostiť 3500 vojakov a vyše tisíc kusov vojenskej techniky. Manévre vyvrcholia skúškou balistických striel S-300 a Buk-M1 typu zem-vzduch, ako aj ďalších protivzdušných obranných systémov.


20:26 - Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč už nie je medzi živými. Uviedla to dnes večer tlačová agentúra UNIAN, ktorá sa odvolala na hodnoverné zdroje v špeciálnych službách Ukrajiny. UNIAN sa v tejto súvislosti obrátil na ruské orgány, vrátane administratívy prezidenta Ruskej federácie a verejnoprávnu televíziu i televíziu NTV, so žiadosťou o potvrdenie alebo vyvrátenie tejto správy. Viktor Janukovyč naposledy vystúpil na verejnosti na tlačovej konferencii v Rostove nad Donom 28. februára. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň v utorok uviedol, že Janukovyča videl ešte pred dvoma dňami živého. Denník Moskovskij komsomolec však v dnešnom vydaní napísal, že Janukovyča postihol infarkt myokardu a že podľa vyjadrenia lekárov leží vo vážnom stave v nemocnici. Fámy o Janukovyčovom úmrtí sa objavili po prvý raz v noci na 4. marca. V tej istej noci sa jeho meno spomínalo aj na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, kde ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin, na ktorého sa UNIAN taktiež dnes obrátil, predložil fotokópiu údajného listu Viktora Janukovyča, v ktorom požiadal Vladimira Putina o vyslanie vojenskej pomoci na Ukrajinu. Samotný Janukovyč na tlačovej konferencii v posledný februárový deň však na priamu otázku poprel, že by sa chystal požiadať Moskvu o vojenskú pomoc.



20:25 - Ruské vrtuľníky krúžia na Sevastopoľom.




20:23 - Krymskí Tatári nepovažujú za zákonné plánované referendum o pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii a obrátili sa dnes so žiadosťou o pomoc na medzinárodné spoločenstvo. Vyplýva to zo slov predsedu Medžlisu (parlamentu) krymských Tatárov Refata Čubarova pre ukrajinskú televíziu Hromadske.


20:08 - Tymošenková pred delegátmi EÚ v Dubline: "Budujeme európsky národ - robíme to práve teraz a nikto nás nezastaví. Dlhujeme to tým, ktorí zomreli a tým, ktorí stále žijú."


19:56 - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vo štvrtok upozornil, že akékoľvek referendum o odtrhnutí časti Ukrajiny sa musí konať výlučne v spolupráci s vládou v Kyjeve. Šéf rezortu americkej diplomacie v reakcii na dianie na ukrajinskom Kryme varoval, že pokiaľ sa tak nestane, pôjde o "porušenie medzinárodného práva". Bývalý senátor taktiež podotkol, že Ukrajina má "jasne určené hranice a výlučne ukrajinský ľud môže o rozhodovať svojej ďalšej budúcnosti". Podľa jeho slov nemôže nastať situácia, kedy "legitímna vláda je vylúčená z procesu prijímania rozhodnutí o rôznych častiach svojej krajiny".


19:51 - Predseda vlády SR Robert Fico po skončení mimoriadneho summitu Európskej únie uviedol, že využil prítomnosť nového ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka v Bruseli a hovoril s ním o možnostiach dodávok plynu na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku zo Slovenska.

 

19:50 - Barack Obama: "Referendum na Kryme je porušením medzinárodného práva."


Americký prezident Barack Obama odsúdil nadchádzajúce referendum o štatúte ukrajinského polostrova Krym, ktoré by mohlo rozhodnúť o jeho pripojení k Rusku. Plebiscit vypísaný na 16. marca by bol podľa Obamu v rozpore s medzinárodným právom aj s ústavou Ukrajiny. "Akákoľvek diskusia o budúcnosti Ukrajiny musí zahŕňať legitímnu ukrajinskú vládu," povedal Obama novinárom počas krátkeho vystúpenia v Bielom dome. Vyjadril ďalej presvedčenie, že zo súčasnej krízy na Ukrajine stále existuje diplomatické východisko prijateľné pre Rusko i samotných Ukrajincov. Obyvatelia Krymu budú v referende odpovedať na otázku, či má polostrov zostať súčasť Ukrajiny, alebo sa má pripojiť k Ruskej federácii.


img

 

19:42 - Spojené štáty "aktívne uvažujú" nad rozšírením tzv. Magnitského zoznamu porušovateľov ľudských práv, ktorí podliehajú vízovým obmedzeniam na cesty do USA a zmrazeniu vkladov v tamojších finančných inštitúciách, o ďalšie osoby zodpovedné za pôsobenie ruských vojakov na ukrajinskom polostrove Krym.


19:34 - Do Poľska priletí na budúci týždeň 12 amerických stíhačiek typu F-16 a na základni pri Poznani nájde dočasné umiestnenie aj 300 príslušníkov amerických ozbrojených síl navyše. Informáciu denníka Rzeczpospolita, podľa ktorého by sa tak malo stať už v pondelok, potvrdil dnes vo Varšave poľský minister obrany Tomasz Siemoniak bez uvedenia konkrétneho dátumu. Už dnes pristála na armádnom letisku Zokniai v Litve šestica amerických stíhačiek typu F-15 a dva tankovacie stroje.


19:29 - Medzinárodná policajná organizácia Interpol skúma žiadosť ukrajinských úradov o vydanie zatykača s najvyššou prioritou na zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Podľa dnes zverejneného oznámenia Interpolu Ukrajina požiadala o vydanie medzinárodného zatykača s červenou, teda najvyššou prioritou. Ukrajinské orgány podozrievajú Janukovyča zo zneužitia moci a zodpovednosti za masové vraždenie demonštrantov.


19:19 - Neznámi ozbrojenci obsadili dnes podvečer rozhlasové a televízne centrum v metropole Krymu Simferopole. Prerušili vysielanie viacerých ukrajinských televíznych kanálov a nahradili ich ruskými, informoval server segodnya.ua.


18:55 - Európska únia dnes našla spoločnú reč, všetkých 28 krajín súhlasilo s ostrým odsúdením ruských vojenských aktivít na Kryme a zhodlo sa na tom, že Ukrajina potrebuje pomoc. Po dnešnom mimoriadnom summite šéfov vlád a krajín EÚ k Ukrajine to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico s tým, že únia stojí pri Ukrajine a on sám jej želá, aby podpísala asociačnú dohodu a bola súčasťou EÚ. "Európska rada považuje to, čo sa na Ukrajine deje, za porušenie medzinárodného práva a odsudzuje takéto porušenie ukrajinskej suverenity a územnej integrity zo strany Ruskej federácie. Európska rada zároveň vyzýva Rusko na stiahnutie svojich vojakov späť na základne," interpretoval Fico závery summitu. EÚ tiež žiada Rusko o možnosť pre medzinárodných pozorovateľov vstúpiť na Krym.

 

img


18:47 - Členské štáty EÚ sa dohodli na pozastavení rozhovorov s Ruskom o vízach a obchodnej dohode. Únia taktiež vyzvala na začatie priamych rozhovorov medzi vládou v Kyjeve a Moskvou a vyjadrila záujem s Ukrajinou podpísať asociačnú dohodu ešte pred prezidentskými voľbami vypísanými na máj.Európski členovia skupiny G8 sa taktiež rozhodli zrušiť prípravy na summit G8 v ruskom letovisku Soči. V prípade, že v najbližších dňoch rokovania medzi Kyjevom a Moskvou neprinesú výsledok, únia pohrozila ďalšími krokmi vrátane zákazu cestovania či zmrazeniu majetku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová po summite navyše označila referendum o pripojení ukrajinského autonómneho regiónu Krym k Rusku za nelegálne a nezlučiteľné s ukrajinskou ústavou.

 

18:36 - Putin je momentálne na paralympiáde v Soči.

 

img


18:01 - Severoatlantická aliancia vyzvala dnes Rusko, aby stiahlo svoje jednotky na Kryme naspäť na základne. Súčasne vyjadrila podporu zachovaniu územnej celistvosti Ukrajiny, oznámila agentúra Reuters. "Vyzývame Rusko, aby stiahlo svoje sily (na Kryme) naspäť na základne, a aby sa zdržalo akéhokoľvek zasahovania aj v iných oblastiach Ukrajiny," vyhlásil generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen.

 

17:50 - Ľudia v Donecku vyťahujú vlajky Sovietskeho zväzu

 

img

 

17:49 - Členovia Slovenského národného divadla si dovoľujú požiadať vládu SR a vrcholných predstaviteľov štátu o vyjadrenie jasného odmietavého stanoviska k situácii na Kryme. "Ako najbližší susedia Ukrajiny, ako pamätníci historických momentov, ktoré sa tragicky zapísali do dejín našej krajiny – anektovanie českých Sudetov Mníchovským diktátom, pohraničného územia Slovenska Viedenskou arbitrážou v roku 1938, okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 – nemôžeme a nechceme súhlasiť s aktom agresie Ruska a s narušením územnej celistvosti Ukrajiny, hoci vedomí si dôležitosti historického medzníka a geografického bodu Krym pre ruské dejiny. Prosíme o konkrétne stanovisko a s ním príslušné opatrenia i reakcie. Nechceme, aby sa dejiny opakovali!" uvádzajú vo výzve divadelníci.


17:17 - Vláda USA zaviedla dnes nové vízové obmedzenia pre proruských oponentov prechodnej vlády v Kyjeve a odstránila niektoré prekážky v procese uvalenia finančných sankcií voči viacerým osobám, zodpovedným za pôsobenie ruských vojakov na ukrajinskom polostrove Krym. "Ako už prezident (Obama) povedal, hľadáme spôsob, ako s pomocou všetkých strán dosiahnuť diplomatické riešenie, ktoré by situáciu upokojilo a vrátilo Ukrajine suverenitu. Vyzývame Rusko, aby využilo príležitosť a riešilo krízu priamym a okamžitým dialógom s vládou Ukrajiny," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.


16:52 - Ukrajina si neželá ani zmrazený, ani horúci konflikt s Ruskom v súvislosti s udalosťami na Kryme. Uviedol dnes v Bruseli ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý sa stretol s lídrami EÚ tesne pred ich krízovým summitom k situácii na Ukrajine.Jaceňuk ruského prezidenta Vladimira Putina varoval, aby v Európe nestaval nové deliace múry. Jaceňuk zdôraznil, že jeho vláda dôrazne upozornila Moskvu, že Ukrajina musí zostať jednotným štátom. Jaceňuk ďalej povedal, že pre upokojenie celkovej situácie na Kryme jeho vláda vyzvala Rusko na návrat ruských vojakov na Kryme do kasární. Tiež by nemala podporovať nelegitímnu vládu na Kryme, naopak, mala by sa zapojiť sa do mierových rozhovorov, po ktorých volá aj medzinárodné spoločenstvo. 

 

16:25 - Krajiny Európskej únie, napríklad Poľsko a Grécko, znepokojuje možnosť nedostatku plynu a ekonomických škôd, ak Rusko zastaví dodávky na Ukrajinu, ktorá má do piatka Moskve za plyn zaplatiť 2 mld. USD. "Narušenie dodávok z Ukrajiny je pre Grécko najhorším scenárom," konštatovali energetickí experti krajiny. Poľsko uviedlo, že akékoľvek výpadky by mohlo nahradiť dovozom cez Bielorusko, ale bude potrebovať súhlas Gazpromu na presmerovanie prepravy.


16:20 - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier varoval dnes pred uvalením sankcií na Rusko v súvislosti s obsadením Krymu. Podľa jeho slov by takýto krok uzavrel dvere k medzinárodnej spolupráci, uviedla agentúra DPA.


16:17 - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala dnes vodcu proruských protestov v meste Doneck ležiaceho na východe krajiny. Oznámil to reportér agentúry Reuters, ktorý bol svedkom zásahu. Podľa jeho slov prišlo pre doneckého podnikateľa Pavla Gubareva asi desať príslušníkov civilnej kontrarozviedky SBU.



16:09 - Ministri zahraničných vecí krajín V4 listom vyzvali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovú a európskeho komisára pre rozširovanie a európsku susedskú politiku Štefana Füleho na bezodkladné začatie príprav na podpísanie Asociačnej dohody a Dohody o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu (AA/DCFTA) medzi EÚ a Ukrajinou. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor slovenského rezortu zahraničných vecí.


16:01 - Nová ukrajinská vláda podpíše asociačnú dohodu s EÚ v "najskoršom možnom" termíne. Premiér Arsenij Jaceňuk to povedal novinárom vo štvrtok v Bruseli, kde sa zúčastnil na mimoriadnom summite EÚ venovanom situácii v bývalej sovietskej republike. Ukrajina podľa Jaceňuka prekonáva "politickú, ekonomickú a vojenskú krízu", ktorá sa dotýka "celej Európy". Predmetom diskusie s lídrami EÚ bolo hľadanie spôsobu, ako vyriešiť konflikt na Kryme iba pomocou "politických a diplomatických nástrojov".


15:51 - Ukrajina by sa rozhodne nemala vzdávať Krymu. V reakcii na dnešné rozhodnutie krymského parlamentu, ktorý sa vyslovil za pripojenie polostrova k Ruskej federácii, to pre TASR povedala Mária Rybáková, zástupkyňa ukrajinskej menšiny na Slovensku vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) pri Úrade vlády SR.


15:50 - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes oznámil, že Rusko a Spojené štáty zatiaľ nedospeli k žiadnej dohode týkajúcej sa riešenia krízy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax. "V tejto chvíli nemôžeme medzinárodnému spoločenstvu povedať, že máme dohodu," uviedol Lavrov po stretnutí so šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym v Ríme.


15:43 - Americký torpédoborec USS Truxtun (DDG-103) smeruje do Čierneho mora, kde sa zúčastní cvičenia spolu s bulharskými a rumunskými námornými silami. Manévre boli naplánované dlho pred vypuknutím krízy na Ukrajine, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na armádne zdroje. "Plavidlo bude počas svojej prítomnosti v Čiernom mori vykonávať rutinné záležitosti, návštevy prístavov a dopredu naplánované cvičenia so spojencami a partnermi v regióne," uviedlo vo vyhlásení vojenské námorníctvo Spojených štátov.

 

img


15:40 - Ukrajina žiada ruskú vládu, aby stiahla svoje vojenské jednotky na svoje základne na Kryme a začala skutočné rozhovory. Na tlačovej konferencii po skončení mimoriadneho summitu EÚ k Ukrajine to dnes vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Musia stiahnuť vojenské jednotky, rešpektovať medzinárodné záväzky a územnú celistvosť Ukrajiny a nepodporovať tých, ktorí chcú jej rozdelenie," povedal Jaceňuk.


15:36 - Pozorovateľov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nevpustili dnes na Krymský polostrov. Oznámilo to poľské ministerstvo obrany, podľa ktorého členov misie zastavili neznámi muži vo vojenských uniformách. "Misiu zadržali, nemôžu pokračovať ďalej. (Jej členovia) pristáli v Odese a cestovali autom z Odesy na Krymský polostrov, ale zadržali ich neznámi muži v uniformách," uviedol poľský minister obrany Tomasz Siemoniak.


15:25 - Americká vláda viac ako zdvojnásobí počet bojových lietadiel v rámci kontrolnej misie vzdušných priestore na Pobaltí. Potvrdil to v stredu šéf generálneho štábu generál Martin Dempsey. Generál tiež potvrdil plán zintenzívnenia výcviku vzdušných síl v Poľsku v záujme možnosti pohotovej reakcie na vývoj súčasnej napätej situácie na Ukrajine. Pentagon zároveň chce tento cieľ dosiahnuť v spolupráci s NATO. Dempsey potvrdil, že sa telefonicky spojil s ruským náprotivkom a vyzval ho na "vytvorenie priestoru pre diplomatické riešenie" krízy na ukrajinskom autonómnom regióne Krym.

 

15:20 - Russia Today vo svojom priamom prenose zmenila mapu Ruska, do ktorej už začlenila Krym.

 

img


15:13 - Ozbrojený muž vtrhol do budovy televízie a rádia na Kryme a nariadil vypnúť signál proukrajinským televíziám Piaty kanál a 1+1.


15:05 - Ukrajinský parlament môže v dohľadom čase prerokovať návrh na rozpustenie zákonodarného zhromaždenia Autonómnej republiky Krym. V rozhovore pre agentúru UNIAN to dnes nevylúčil podpredseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj. "Kroky (krymského) parlamentu svedčia o pokuse rozbiť územnú celistvosť Ukrajiny," uviedol. Podľa Košulynského zatiaľ nie je jasné, či sa kvôli dramatickému vývoju na Kryme uskutoční mimoriadne plenárne zasadnutie ukrajinského parlamentu. Dodal však, že jeho predsedníctvo určite kvôli tomu zasadne.


15:04 - Podľa krymského vicepremiéra Rustama Temirgalijeva Krym už patrí Rusku a ukrajinskí vojaci sú okupanti, ktorí sa musia vzdať. "Ruskí vojaci sú jediné legitímne ozbrojené sily na území Krymu," povedal vicepremiér.


15:00 - Putin láme rekordy! Politiku ruského lídra schvaľuje až 68% Rusov


14:45 - Lídri početnej ukrajinskej židovskej komunity, ktorí prevažne hovoria po rusky, vo štvrtok adresovali šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi otvorený list. Ubezpečujú ho v ňom, že v žiadnom prípade nie sú terčmi diskriminácie tak, ako o tom píšu ruské médiá. Týka sa to podľa nich aj iných po rusky hovoriacich Ukrajincov. "Rozprávanie o násilnej ukrajinizácii a zákazoch ruského jazyka, ktoré je také bežné v ruských médiách, je v skutočnosti len v hlavách tých, ktorí si to vymysleli. Vaše presvedčenie o raste antisemitizmu na Ukrajine, ktoré ste vyjadrili na vašej tlačovej konferencii, takisto nekorešponduje s faktami," cituje z listu spravodajský portál britského denníka The Guardian.


14:30 - Európska ľudová strana (EĽS), najväčší európsky politický subjekt, sa dnes schádza v Dubline na dvojdňovom zjazde strany, v rámci ktorého si zvolí kandidáta na predsedu Európskej komisie (EK) a zhodnotí aj ukrajinskú krízu a situáciu na západnom Balkáne. Uviedol z Dublinu slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).


14:18 - Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes vyhlásil, že jedinými legitímnymi ozbrojenými zložkami na Kryme sú ruské ozbrojené sily. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN. "Ozbrojené sily tretích krajín alebo iných štátov budeme považovať za okupačné s príslušnými dôsledkami, ktoré z toho pre ne vyplynú," uviedol Temirgalijev v rozhovore pre Rádio Sloboda. Spresnil, že ukrajinským vojakom slúžiacim na Kryme ponúknu buď zložiť novú prísahu, alebo im umožnia bezpečný odchod do pevninskej časti Ukrajiny.

 

14:10 - Proruskí ozbrojenci obsadili Krymský parlament, aby ho "ochránili pred kyjevskými extrémistami".

 

img


14:06 - Osud Krymu môže určiť len celoukrajinské referendum, vyhlásil dnes v Kyjeve vyslanec EÚ na Ukrajine Jan Tombiňski v reakcii na principiálne rozhodnutie parlamentu Autonómnej republiky Krym o pripojení polostrova k Rusku.


13:50 - Prezident Spojených štátov Barack Obama podpísal príkaz, ktorý ukladá sankcie na jednotlivcov, ktorí sú zodpovední za ohrozenie ukrajinskej suverenity. Sankcie spočívajú v obmedzení víz.

 

13:47 - Ženy oslavujú tancom rozhodnutie krymského parlamentu o pričlenení sa k Rusku.

 

 

img

 

13:45 - Krym je pripravený prijať ruský rubeľ za svoju menu a "znárodniť" štátny majetok v rámci plánov pripojenia k Ruskej federácii. Podľa agentúry Interfax to uviedol dnes krymský vicepremiér Rustam Temurgalijev.


13:34 - Rusko sa v prípade Ukrajiny snaží prepísať hranice druhej svetovej vojny - jeho ďalším cieľom by mohlo byť Moldavsko. Uviedla to dnes litovská prezidentka Dalia Grybauskaite po príchode do Bruselu na mimoriadny summit EÚ, zameraný na krízovú situáciu na Ukrajine. "Európe sa nie vždy darí správne pochopiť, čo sa práve deje. Musíme konať hneď teraz," vyhlásila prezidentka Litvy na adresu Ruska. Zároveň konštatovala, že ľutuje, že ani na dnešnom mimoriadnom summite sa zrejme nezrodí nijaká "rýchla akcia" proti Rusku.


13:20 - Proruskí úradníci plánujú podľa agentúry Interfax znárodniť všetok štátny majetok na Kryme.


13:10 - Sýrsky prezident Baššár Assad vyjadril svoju „solidaritu“ s názormi ruského prezidenta Vladimira Putina na krízu na Ukrajine.

 

13:06 - Takto dopadnú tí, čo protestujú pred krymským parlamentom proti Putinovi.

 

img

 

img


13:04 - Protivládne demonštrácie v Kyjeve a ďalších regiónoch Ukrajiny si vyžiadali stú obeť. Podľa agentúry Ukrinform o tom dnes informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva s tým, že ide o štatistiku obetí od 30. novembra 2013. Podľa tohto zdroja v stredu v jednej z kyjevských nemocníc zomrel muž, ktorý bol so zraneniami hospitalizovaný od 28. februára. V nemocniciach v Kyjeve sa ešte stále nachádza 216 ľudí zranených počas protivládnych demonštrácií.

 

img


12:36 - Ruská Štátna duma sa môže už na budúci týždeň zaoberať návrhom zákona o možnosti pripojenia Autonómnej republiky Krym k Rusku. V Moskve o tom dnes informoval predseda poslaneckého klubu strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov. "Keď berieme do úvahy dátum referenda (na Kryme) - 16. marca, je dostatok času na to, aby sme zákon prerokovali v obvyklom režime," dodal Mironov, ktorý je jedným zo spoluautorov návrhu zákona. Ako uviedol pre agentúru ITAR-TASS, zákon "predkladá v snahe zachrániť Krym".


12:29 - Česká republika odmieta myšlienku plošných ekonomických sankcií proti Rusku kvôli jeho angažovaniu sa na Kryme. Po príchode do Bruselu na mimoriadny summit EÚ venovaný kríze na Ukrajine to dnes uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.


12:28 - Vedúci predstavitelia Európskej únie sa dnes stretli v Bruseli na mimoriadnom summite, na ktorom budú hľadať spôsob, ako čo najúčinnejšie reagovať na postupné ruské obsadzovanie Krymského polostrova patriaceho Ukrajine. Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok dohodli na možných "cielených opatreniach" proti Rusku, ak Moskva nezvráti svoj tlak na Ukrajinu a nevráti svoje ozbrojené sily do kasární.

 

12:21 - Prítomnosť ruských vojakov na Kryme má dopad aj na ekonomiku. Takto sa prepadli akcie Gazpromu.

 

img


12:20 - Desiatky ľudí s vlajkami a transparentmi dnes protestovali za slobodnú Ukrajinu a proti krokom ruského prezidenta Vladimíra Putina. Demonštranti sa zhromaždili neďaleko sídla Európskej rady, kde sa začal mimoriadny summit hláv štátov a vlád krajín EÚ o Ukrajine. Prevažne mladí ľudia mávali najmä ukrajinskými vlajkami a transparentmi ako "Nie vojne na Ukrajine", "Putin choď domov", "Putin ruky preč od Ukrajiny" či "Stop ruskej agresii". V dave sa objavila aj litovská a gruzínska vlajka.


12:15 - Polonahé aktivistky zo skupiny Femen protestovali pred krymským parlamentom. Zbalili ich ruskí kozáci.

 

img


12:10 - Loď, ktorú potopili Rusi, aby zablokovali ukrajinské lode na Kryme.

 

img


11:42 - Členky Pussy Riot napadli muži v McDonalde v meste Nižný Novgorod.


 


11:25 - Európska únia zverejnila dnes menný zoznam sankcií voči najvyšším predstaviteľom zosadenej ukrajinskej vlády, ktorí sú spájaní s prejavmi násilia voči demonštrantom a podozriví zo sprenevery štátnych fondov. Na zozname je aj bývalý prezident Viktor Janukovyč.

 

11:22 - Na vojenský zásah Ruska v ukrajinskom regióne Krym chce americký Kongres reagovať skorým zavedením sankcií voči Moskve. Horná komora Kongresu, Senát, by mohla o príslušnej legislatíve hlasovať už budúci týždeň. Plánované kroky predstavujú vzácny prípad širokej politickej zhody medzi administratívou amerického prezidenta Baracka Obamu s demokratmi a republikánmi v oboch komorách Kongresu, informuje vo štvrtok agentúra AP. Predstavitelia oboch politických táborov sa však podľa agentúry zhodujú, že bez zapojenia európskych krajín, ktoré majú s Ruskom oveľa intenzívnejšie obchodné vzťahy, budú mať ekonomické sankcie zo strany USA iba obmedzený dopad.


11:20 -Krymský parlament sa dnes principiálne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala z textu odhlasovanej deklarácie. Parlament odsúhlasil "vstup do Ruskej federácie s právami subjektu Ruskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré novinárom poskytol poslanec Sergej Šuvajnikov. Prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Facebook to potvrdil aj podpredseda parlamentu Rustam Temirgalijev. "Pred chvíľou Najvyššia rada Krymu prijala historické rozhodnutie o vstupe do zväzku Ruskej federácie. Za (bolo) 78 z 81 poslancov," uviedol Temirgalijev podľa agentúry Ukrinform.


11:18 - Americké stíhačky F-15 už lietajú nad pobaltím. Fotografiu zverejnil americký veľvyslanec v Lotyšsku Mark Pekala.

 

img


11:10 - Ruskí vojaci na Kryme sú údajne príslušníci elitnej jednotky Specnaz.

 

img


11:02 - Americký minister zahraničných vecí John Kerry bude ešte pred mimoriadnym summitom Európskej únie v Bruseli hovoriť o kríze na Ukrajine s ministrami zahraničných vecí Talianska, Británie, Nemecka a Francúzska. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá citovala americké ministerstvo zahraničných vecí.


10:59 - Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin je tvrdý chlap "s tenkou kožou", ktorý premárňuje potenciál svojej krajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP. Pod pojmom tenká koža mala na mysli, že Putin je urážlivý a popudlivý. Clintonová tiež uviedla, že jeho konanie na ukrajinskom polostrove Krym ohrozuje stabilitu celého regiónu.


10:35 - Referendum o štatúte ukrajinského polostrova Krym bude 16. marca. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes oznámil krymský vicepremiér Rustam Temirgalijev. V referende sa podľa neho bude odpovedať na otázku, či chce Krym zotrvať ako súčasť Ukrajiny, alebo sa pripojí k Ruskej federácii.

 

img


10:10 - Ruskí vojaci potopili v noci nadnes v ústí jazera Donuzlav vyradenú protiponorkovú loď Očakov, čím zahatali lodiam ukrajinskej flotily, zakotveným v oblasti, prístup do Čierneho mora. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na vojenský zdroj v Sevastopole. Pred touto akciou lode ruskej Čiernomorskej flotily, ktoré dovtedy niekoľko dní blokovali ukrajinským lodiam námornú trasu, odplávali na iné kotviská. Následne ruské lode privliekli protiponorkovú loď, naplnili ju vodou a potopili. Stanovište ukrajinskej pobrežnej stráže celý čas oslepovali svetelnými projektormi.

 

10:05 - Novinári BBC sa dostali na obsadenú loď Slavutič.

 

img


10:02 - Dve ruské helikoptéry krúžia nad prístavom v Sevastopole. Majú údajne prinútiť ukrajinských vojakov, aby sa vzdali.

 


09:57 - Nový líder ukrajinského krymského regiónu uviedol, že proruské sily kontrolujú všetky vstupy na strategický polostrov a blokujú ukrajinské vojenské základne, ktoré sa dosiaľ nevzdali. Sergej Aksjonov povedal, že poriadkovú políciu a bezpečnostné sily posilnilo 11 000 "vojakov domobrany". Všetci, alebo prinajmenšom väčšina z nich, je považovaná za Rusov, ruský prezident Vladimir Putin a ministerstvo obrany však vytrvalo odmietajú, že by na Krym vyslali jednotky. Západ sa pridal k novej ukrajinskej vláde a žiada, aby Moskva vojakov stiahla, početné diplomatické snahy v stredu však nepriniesli výraznejší pokrok. Špeciálneho vyslanca OSN vyslaného na Krym tam navyše ohrozovali ozbrojenci, uviedli zástupcovia OSN. Vo večerných hodinách Aksjonov pripustil, že jeho vláda je v pravidelnom kontakte s ruskými predstaviteľmi. Vo štvrtok sa o vyriešenie krízy na Ukrajine pokúsia hlavy štátov a vlád Európskej únie počas mimoriadneho summitu v Bruseli.



09:52 - Ukrajinská vláda vymenovala za svoju splnomocnenkyňu pre boj s korupciou novinárku Teťanu Čornovolovú. Do funkcie ju navrhla Rada Majdanu. Informovala o tom dnes agentúra Inkrinform. Čornovolová sa koncom decembra stala obeťou brutálneho útoku po tom, ako začala publikovať články o rezidenciách vtedajšieho - medzičasom zosadeného - ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

 

09:49 - Krymský konflikt vyústi v posilnenie európskej integrácie a Česko na to doplatí, varoval v komentári pre Lidové noviny bývalý český prezident, euroskeptik Václav Klaus. Komentár k Ukrajine napísal spoločne so svojím dlhoročným spolupracovníkom Jiřím Weiglom. Exprezident v ňom zopakoval svoj kritický postoj k unifikácii Európy, ktorá je podľa neho v rozpore s českými národnými záujmami. Pripomenul, že už 21. februára, keď vrcholili protesty na kyjevskom Majdane, v podobnom komentári označil za nezodpovedné živiť ambície radikálov zo západu Ukrajiny o ich možnosti vybrať si medzi Východom a Západom. "Postaviť Ukrajinu pred voľbu Východ či Západ znamená ju rozbiť...," varoval.


09:40
- Nad budovou oblastnej rady vo východoukrajinskom Donecku dnes opäť zaviala ukrajinská zástava. Ukrajinská polícia informovala, že proruskí demonštranti, ktorí budovu v stredu znova obsadili, z objektu odišli. "Bolo odporúčanie, aby ľudia opustili budovu. Všetci odišli," uviedol hovorca doneckej polície.

img

09:30 - Moderátorka televízie Russia Today Liz Wahlová dala výpoeď v priamom prenose.



09:18 - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes vyjadrilo údiv nad tým, že EÚ odmieta komentovať záznam údajného telefonického rozhovoru šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej s estónskym ministrom zahraničných vecí Urmasom Paetom o tom, že za streľbou do protivládnych demonštrantov v Kyjeve môže byť niekto z vtedajšej ukrajinskej opozície. Februárové protesty si vyžiadali 99 obetí na životoch, pričom väčšina z nich podľahla práve strelným zraneniam. Viac o telefonáte si prečítate TU!

 


09:11 - Aktuálny vývoj na Ukrajine bude hlavnou témou dnešného mimoriadneho summitu šéfov vlád a štátov EÚ o Ukrajine. Postoj SR bude v Bruseli tlmočiť premiér Robert Fico. Zasadnutie zvolali najvyšší predstavitelia EÚ z dôvodu eskalácie napätia na Kryme a v ďalších oblastiach Ukrajiny spôsobených aktivizáciou vojenských síl v regióne. Na summit príde aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

 

09:00 - Matka s deťmi prišla pozdraviť svojho otca - námorníka, ktorý je medzi uväznenými vojakmi na lodi v Sevastopoli. 

 

 

img

 

08:49 - Schôdzka bývalých sovietskych republík zoskupených v Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ) bude 4. apríla v Moskve, stretnutie diplomatov Ruska a Ukrajiny by sa však mohlo odohrať ešte predtým. Informovala dnes o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na námestníka ruského ministra zahraničných vecí Vasilija Nebenziu.

08:16 - Ruské jednotky na Kryme posilnili blokádu základní ukrajinskej armády na Krymskom polostrove a začali v ich blízkosti hĺbiť zákopy. Informovala o tom s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda tlačová agentúra UNIAN. Spresnila, že v skorých ranných hodinách blokáda mierne poľavila, keď ukrajinské vojenské objekty strážila len tzv. miestna domobrana. Neskôr sa k nej však pridali ozbrojenci v maskovacích uniformách bez insígnií.

08:02 - Pokusy "našich partnerov" podniknúť akcie v súvislosti s ukrajinskou krízou prostredníctvom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Severoatlantickej aliancie nepomáhajú dialógu a spolupráci. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

05:39 - Krymská autonómna republika, ktorá odmieta novú vládu v Kyjeve, si zriaďuje vlastné úrady na presadzovanie práva, oznámil v stredu predseda miestneho parlamentu Volodymyr Konstantynov. "Vytvárame úrad prokuratúry, ministerstvo vnútra a bezpečnostnú službu," citovala šéfa parlamentu agentúra RIA Novosti. Konstantynovo oznámenie zaznelo v čase, keď obyvatelia Sevastopola vyjadrili podporu referendu o budúcom štatúte Krymu, ktorého termín miestny parlament stanovil na 30. marca.

04:38 - Európska únia zmrazila majetok 18 ukrajinským predstaviteľom podozrivým zo sprenevery verejných financií a z porušovania ľudských práv, informovala dnes agentúra RIA Novosti. Na zozname zverejnenom v Úradnom vestníku Európskej únie sú zosadený prezident Viktor Janukovyč, jeho dvaja synovia Oleksandr a Viktor, bývalý premiér Mykola Azarov, exminister vnútra Vitalij Zacharčenko, niekdajší generálny prokurátor Viktor Pšonka, bývalý šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olexandr Jakymenko, niekdajší šéf prezidentskej administratívy Andrij Kľujev a ďalší.

02:44 - Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov v stredu súhlasili s tým, že by mali pomôcť Ukrajine implementovať dohodu sprostredkovanú Európskou úniou. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym v Paríži. "Súhlasili sme s tým, že Ukrajinci potrebujú pomoc pri implementácii dohody z 21. februára," citovala Lavrova agentúra RIA Novosti.

 

02:00 - Proruskí demonštranti v Donecku strážia Leninovu sochu.

 

 

img

 

01:58 -Účasť Severoatlantickej aliancie na riešení krízy na Ukrajine situáciu len skomplikuje, konštatoval ruský veľvyslanec pri NATO Alexander Gruško po rokovaní Rady NATO-Rusko. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS. "Sme presvedčení, že prítomnosť NATO situáciu na Ukrajine len rozbúri," povedal Gruško. "Chceme využiť tento kanál, aby sme objasnili naše obavy z vývoja situácie na Ukrajine a v Kyjeve všetkým členským krajinám Rady NATO-Rusko."

23:41 - Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska a západných krajín sa dohodli, že rokovania o stabilizácii situácie na Ukrajine budú pokračovať v nasledujúcich dňoch, uviedol po dnešnej schôdzke v Paríži šéf americkej diplomacie John Kerry.

21:33 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odišiel dnes z parížskych rokovaní o kríze na Ukrajine bez toho, aby sa stretol so svojím ukrajinským rezortným partnerom Andrijom Deščycom. Informovala o tom agentúra Reuters. Lavrov, ktorý predtým rokoval s ministrami zahraničných vecí Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie, uviedol, že ďalšie rozhovory o Ukrajine sa uskutočnia v "nasledujúcich dňoch".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies