Nórsky ostrov chce zrušiť čas

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 08:36 • 2 min
Nórsky ostrov chce zrušiť čas

KODAŇ - Na nórskom ostrove Sommaroy sa obyvatelia usilujú o zrušenie konvenčného konceptu času, majú na to pádne dôvody.

slovakia

left justify in out

Ostrov Sommaroy sa nachádza na mieste, kde 69 dní nezapadá slnko, od novembra do januára je tu zasa len tma. To je osud ľudí žijúcich v blízkosti polárneho kruhu. Z tohto dôvodu jeho obyvatelia prišli s veľmi netradičnou požiadavkou, ktorou zaskočili úrady. Chceli by zrušiť tradičné ponímanie času, aby dokázali flexibilnejšie zužitkovať dni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

|| FOCUS || "Manon, waar focus jij je op?" Een vraag die ik geregeld krijg. Ik focus me op pure foto's! En of het nou een zakelijke shoot betreft, een familieshoot of een shoot van een verliefd stel. Ik doe het allemaal. En dan doe ik ook nog de wandelingen voor toeristen hier in Haarlem. Soms vraag ik me af; moet ik me niet net als de meeste fotografen focussen op een bepaald genre. En dan is mijn antwoord meteen weer NEE. Ik houd van afwisseling. Dit maakt het voor mij leuk. De ene keer heb ik een familie uit Oekraïne voor de lens die Haarlem komt bezoeken, dan weer een verliefd koppel en gister 3 inspirende en vrolijke yoga docenten. En juist dat is zo geweldig! Wie ben jij; team afwisseling of team focus op 1 ding? #haarlem #amsterdam #fotograaf #portretfotograaf #freelancefotograaf #lifestylefotograaf #ambitieuzemeisjes #ondernemer #dutch_connextion #nature_brilliance #nikonnl #norgebilder #norwayphotos #holland_photolovers #natuurfotografie #nederlandsewebshop #europe_ig #visitnorway #sommarøy @visittromso #heelnederland_fotografeert #instanetherlands #personalbrandingcoach #schoonheidssalon #ondernemerscoach #familiefoto #gezinsfotograaf #liefde #verliefd #schrijfcoach

Príspevok, ktorý zdieľa Manon Galama || Fotograaf (@manon.galama),

Takáto úprava by bola v praxi zavedená počas obdobia polárneho dňa, ktoré trvá od 18. mája do 26. júla. Kjell Ove Hveding, jeden z hlavných iniciátorov návrhu, predložil nápad v nórskom parlamente. Spolu s návrkom na úpravu legislatívy priložil aj petíciu s desiatkami podpisov od miestnych, ktorý s takouto zmenou súhlasia. "Je to trochu šialené, ale zároveň veľmi vážne," vyjadril sa Hveding.

 

Sommaroy má 350 obyvateľov a zavedením bezčasovej zóny by sa vraj ľudia zbavili stresu. Obyvatelia by sa tu neriadili tým, čo ukazujú hodinky a pomohlo by im to efektívne využiť čas. Išlo by o veľký benefit najmä pre študentov, zamestnancov a zamestnávateľov. "Je to výborné riešenie, ale pravdepodobne sa nestaneme úplne bezčasovou zónou, pretože by to bolo veľmi komplikované. Ale do agendy sme zaradili časový prvok a mohli by sme získať viac flexibility, aby sme sa prispôsobili dennému svetlu," vysvetlil Hveding.

 

Ťažko povedať, ako by niečo také vyzeralo v praxi...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies