Asteroid Bennu je o niečo bližšie k zrážke so Zemou!

NETKY.SK • 13 August 2021, 17:50 • 2 min
Asteroid Bennu je o niečo bližšie k zrážke so Zemou!

Vedci z NASA tento týždeň zistili, že hrozí zrážka asteroidu, veľkého ako Empire State Building, so Zemou. Kedy by k nej malo dôjsť?

slovakia

left justify in out

Asteroid Bennu je údajne jeden z najnebezpečnejších predmetov slnečnej sústavy. V roku 2135 sa dostane do vzdialenosti 125 000 míľ od Zeme. Vedci predpovedajú, že existuje pravdepodobnosť 1: 1750, čiže 0,057%, že by sa mohol zraziť so Zemou priblibližne v roku 2300.

 

img

 

Tieto šance sú o niečo vyššie ako predchádzajúci odhad, ktorý bol s pravdepodobnosťou 0,037% datovaný na rok 2200. NASA pôvodne vypočítala, že 24. septembra v roku 2182 by 500 metrov široký Bennu mohol naraziť do Zeme.

 

Prečítajte si: Umelá inteligencia dokáže diagnostikovať demenciu za jeden deň

 

K novému zisteniu prispela kozmická loď OSIRIS-REX agentúry NASA, ktorá bola na päťročnej misii, aby podrobne preštudovala asteroid Bennu. Zbierala vzorky hornín, ktoré môžu vedci skúmať už doma, na Zemi, ale až keď sa vrátia. Cesta im bude trvať približne 2 roky.

 

img

 

 

 

Sonda už opustila Bennu zhruba pred tromi mesiacmi, a na Zem sa má vrátiť približne v roku 2023. „Nie je to až tak významná zmena,“ povedal Davide Farnocchia, vedec laboratória NASA Jet.

 

"Ak by niekedy došlo k zrážke asteroidu a Zeme, nevyhladila by všetok život, no vytvoril by sa kráter zhruba 10 až 20-krát väčší ako je sám asteroid," povedal Lindley Johnson, dôstojník planetárnej obrany NASA. Oblasť devastácie by však bola  100-krát väčšia ako kráter. 

 

 

 

Podľa doktora Davida L. Clementsa z Imperial College London by sme boli odpálení, akoby sme sedeli na veľkej jadrovej bombe. "Nič neprežije,“ tvrdil v nedávnom rozhovore o potenciálnom náraze asteroidu so Zemou. „Ak by to zasiahlo Londýn, znamenalo by to zbohom Londýnu, všetkému a všetkým v ňom." 

 

"Dopad tohto asteroidu na Zem by bol ekvivalentom výbuchu veľmi veľkej jadrovej bomby.“ Úder by vytvoril toľko tepla, že všetko okolo by zahalili plamene. "Výbuch by zničil takmer všetky budovy a 90 percent stromov. Prišiel by približne 50 sekúnd po záblesku, všetko by bolo v plameňoch."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies