Po novom ohrozuje oceány Covid odpad

NETKY.SK • 22 Jún 2020, 18:57 • 2 min
Po novom ohrozuje oceány Covid odpad

Nie je to tak dávno, kedy sa svet snažil zbaviť plastových slamiek a ďalších jednorazových produktov. Niektoré štáty sa ich snažili obmedziť kvôli masívnemu znečisteniu vôd. Novým strašiakom sú však jednorazové rúška, ochranné rukavice aj respirátory.

slovakia

left justify in out

Ochrancovia prírody upozorňujú na ich výskyt v moriach, oceánoch a na morských pobrežiach, kde sa kopia rovnako ako jednorazové plasty a varujú, že pandémia koronavírusu by mohla výrazne zvýšiť znečistenie oceánov a ohroziť morský život, ktorý na tom bol zle aj pred pandémiou.

 

Francúzska nezisková organizácia Opération Mer Propre, ktorá sa okrem iného zaoberá zberom odpadu na pobreží Francúzskej riviéry, začala na znečistenie pobrežia jednorazovými ochrannými pomôckami upozorňovať už v minulom mesiaci. 

 

Pracovníci neziskovej organizácie našli v mori jednorazové rúška plávajúce ako medúzy a latexové rukavice pokrývajúce morské dno.

 

Joffrey Peltier, ktorý je členom Opération Mer Propre opísal nález tuctov rukavíc, rúšok a obalov od dezinfekcie vo vlnách Stredozemného mora ako "Covid waste", teda odpad spôsobený koronavírusom. Jednorazové ochranné pomôcky sa v mori pritom miešali s obvyklými jednorazovými téglikmi alebo hliníkovými plechovkami.

 

 

Rúška plávajú aj okolo ázijských ostrovov

Počet nájdených rúšok a latexových rukavíc Peltier zatiaľ nepovažuje za alarmujúci, obáva sa však, že ide o nový druh znečistenia, ktorý sa môže premeniť na zásadný problém po celom svete, kde ľudia tieto ochranné pomôcky proti koronavírusu používali a stále používajú.

 

"Je to prísľubom znečistenia, ktoré nastane, ak s tým nič neurobíme," povedal Peltier pre Guardian, ktorý o potenciálnej hrozbe znečistenia oceánov jednorazovými ochrannými pomôckami informoval. Len vo Francúzsku pritom vláda objednala dve miliardy jednorazových rúšok.

 

"Keď si to spočítate, tak riskujeme, že budeme mať čoskoro v Stredozemnom mori viac jednorazových rúšok než medúz," napísal Laurent Lombard z Opération Mer Propre na sociálnych médiách spolu s videom z ponoru zobrazujúcim rúška spletené riasami a zašpinené latexové rukavice v mori neďaleko francúzskeho Antibes.

 

 

"Tieto rúška sú ekologickou časovanou bombou, pretože sa rozkladajú zhruba 450 rokov a budú mať dlhodobý vplyv na naše životné prostredie," napísal v liste francúzskemu prezidentovi Peltier. V liste sa snažil prezidenta presvedčiť, aby vo veci jednorazových ochranných pomôcok a ich dopadov na životné prostredie robil viac.

 

Francúzski ochrancovia prírody však nie sú jediní, ktorí sa znečistenia, ktoré môžu jednorazové ochranné pomôcky spôsobiť, obávajú. Už skôr v tomto roku zverejnila nezisková organizácia OceansAsia sídliaca v Hong Kongu svoje obavy z nálezu jednorazových rúšok pri pobreží neobývaných ostrovov Soko.

 

"Na zhruba 100 metrovej pláži sme ich našli 70," povedal Gary Stokes z OceansAsia pre Guardian. O týždeň neskôr sa objavilo ďalších 30 rúšok "A to sa jedná o neobývaný ostrov uprostred ničoho," dodal. Zo zvedavosti potom Stokes začal pátrať, ako ďaleko sa takéto rúška v prírode dostanú a prechádzal ďalšie priľahlé pláže.

 

"Našli sme ich všade. Od tej doby, kedy sa rúška začali nosiť, nachádzame ich na plážach," uviedol Stokes a dodal, že má podozrenie, že si tieto rúška môžu delfíny a sviňuchy, ktoré sa v týchto vodách pohybujú, spliesť s jedlom.

 

"Stále ich nachádzame mŕtve a len čakáme na pitvu, ktorá potvrdí, či vo vnútri nich nájdeme rúško. Obávam sa, že je to nevyhnutné," dodal.

 

 

Covid odpad je novým problémom

Vplyvom používania jednorazových rúšok na životné prostredie sa už tiež zaoberajú niektoré štúdie. Jedna z nich predpokladá, že iba vo Veľkej Británii, kde by každý človek používal jedno jednorazové rúško na deň, dôjde k vytvoreniu 66-tisíc ton kontaminovaného odpadu a ďalších 57-tisíc ton plastového odpadu.

 

Organizácia Ecochain tiež uviedla, že uhlíková stopa bavlneného rúška vlastnej výroby je z hľadiska použitého materiálu o 20% vyššia ako uhlíková stopa jednorazového plastového rúška. Dôvodom je, že bavlna má sama o sebe vcelku vysokú uhlíkovú stopu. Autori štúdie však uznali, že tento výsledok neposkytuje celkový obraz, pretože používanie bavlneného rúška je dlhodobé. Počas 30 dňového cyklu sa tak uhlíková stopa bavlneného rúška výrazne znížila, oproti používaniu jednorazových rúšok.

 

V organizácii UCL Plastic Waste Innovation Hub zase skúmali environmentálne dopady jednorazových masiek a rôznych rúšok na viac použití. V rámci hodnotenia životného cyklu rúška na viac použití, v ktorom bolo zahrnutých aj opakované pranie, víťazí jasne opakovateľne použiteľné rúško nad tým jednorazovým, pretože sa šetrí materiál, ktorý končí v koši. Jednorazové plastové rúška majú tak desaťnásobný dopad na životné prostredie než znovu-použiteľné rúška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona