Jaskyňa Macocha: Nahliadnite do jej histórie a objavte koho pochovala

NETKY.SK • 24 Február 2024, 17:45 • 2 min
Jaskyňa Macocha: Nahliadnite do jej histórie a objavte koho pochovala

Jaskyňa Macocha je najhlbšou priepasťou v Moravskom krase, ktorá vznikla zrútením jaskynných priestorov. Jej názov sa spája s ľudovou legendou o zlej macoche, ktorá hodila do priepasti nevlastného syna. Pozrite sa, aké tajomstvá a príbehy skrýva táto prírodná pamiatka.

slovakia

left justify in out

Jaskyňa Macocha je najznámejšou a najhlbšou priepasťou v Moravskom krase, ktorá skrýva množstvo tajomstiev a legend. Ako vznikla, kto ju objavil a prečo sa volá Macocha? Pozrime sa spolu na jej zaujímavú históriu a príbehy, ktoré sa s ňou spájajú.

Vznik priepasti

Priepasť Macocha vznikla postupným zrútením mohutných jaskynných priestorov o niekoľkých poschodiach, ktoré vytvorila podzemná riečka Punkva. Táto riečka preteká cez celý jaskynný systém Punkevná jaskyňa, ktorý je najväčším a najdlhším v Českej republike. Priepasť má rozlohu zhruba 174 x 76 m a hĺbku 138,5 m k hladine Dolného jazierka, ktoré je jedným z dvoch jazierok na jej dne. Horné jazierko je hlboké 13 m a je viditeľné aj zhora priepasti.

Pod hladinou Dolného jazierka sa skrývajú ďalšie podzemné priestory, zatiaľ preskúmané do celkovej hĺbky priepasti 187 metrov.

Objav priepasti

Prvá písomná zmienka o zostupe do priepasti pochádza z roku 1663, keď ju navštívil a opísal francúzsky geológ Jean-Baptiste Chardin. Na počiatku 20. storočia tu prevádzal rozsiahly výskum profesor Karel Absolon a jeho výskum ho doviedol až k objavu Punkevných jaskýň Macošských vodných dómov, cez ktoré preteká riečka Punkva.

Od roku 1914 je dno Macochy súčasťou prehliadky Punkevních jaskýň, ktorá zahŕňa aj plavbu po podzemnej riečke. Do priepasti je možné nahliadnuť z dvoch mostíkov – horného od hotela Macocha a dolného, ktorý je súčasťou náučného chodníka.

Legenda o Macoche

Priepasť Macocha dostala svoje meno podľa jednej z najznámejších ľudových legiend, ktorá sa viaže k jej vzniku. Podľa tejto legendy, žil v blízkosti priepasti chudobný lesník s malým synom.

Jeho manželka zomrela a on sa oženil s inou ženou, ktorá bola zlá macocha pre jeho syna. Jedného dňa, keď išli spolu do lesa, macocha sa rozhodla zbaviť sa chlapca a hodila ho do priepasti. Keď sa vrátila domov, povedala lesníkovi, že sa chlapec stratil. Lesník sa vybral hľadať ho, ale nenašiel ho. Zúfalý sa vrátil domov a povedal macoche, že sa chystá zabiť. Macocha sa bála, že by ju mohol obviniť z jeho zmiznutia, a tak sa priznala, čo urobila.

Lesník sa rozzúril a chytil ju za vlasy. V tom okamihu sa ozval hlas z priepasti: “Nechoď, otec, nechoď! Ona je tvoja žena, ja som tvoj syn!” Chlapec prežil pád do priepasti, pretože ho zachytila konáre stromov. Lesník sa rýchlo vrátil k priepasti a spustil sa po lane, aby ho vytiahol. Macocha sa však chcela zachrániť a chytila sa za lane. Váha troch ľudí však bolo príliš veľa a lano sa pretrhlo. Macocha spadla do priepasti a zahynula, zatiaľ čo lesník a jeho syn sa zachránili

Jaskyňa Macocha je nielen prírodnou pamiatkou, ale aj svedkom histórie a kultúry Moravskej krajiny. Jej návšteva je zážitkom, ktorý stojí za to zažiť. Ak sa chcete dozvedieť viac o jej kráse a tajomstvách, neváhajte a vyberte sa na výlet do Moravského krasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: restartnisa.sk, regionzlava.sk, gettyimages.com. titulná foto: primatravel.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies