Koniec októbra je na Slovensku čoraz viac spájaný s Halloweenom, naše tradície sú však iné

NETKY.SK • 28 Október 2019, 07:30 • 2 min
Koniec októbra je na Slovensku čoraz viac spájaný s Halloweenom, naše tradície sú však iné

BRATISLAVA - Hoci Sviatok všetkých svätých je určený na pripomenutie iných udalostí ako Dušičky, mnohí ľudia tento rozdiel nerozlišujú. Do obsahu osláv sa, navyše, začína miešať aj novo udomácnený sviatok Halloween.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensku sú dnes obidva sviatky vnímané ako pamiatka zosnulých predkov," uviedla Katarína Popelková z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied. 

 

Najtypickejšou aktivitou je v období tesne pred prelomom októbra a novembra čistenie a úprava hrobov príbuzných a ich výzdoba kvetmi. "Najviac ľudí spája predvečer 2. novembra s navštevovaním cintorínov a zapaľovaním sviečok na hroboch. Okrem hrobov príbuzných a známych ľudia zapaľujú sviečky aj pri ústredných krížoch cintorínov, ale tiež pri sekulárnych pamätníkoch obetiam násilia a pri hroboch významných osobností," povedala Popelková.

 

img

 

Okrem osláv Sviatku všetkých svätých a dňa Pamiatky zosnulých sa toto obdobie spája aj s pamätným dňom 31. októbra, nazvaným ako Pamiatka reformácie, a zdomácneným sviatkom Halloween.

 

img

 

Hoci je reformácia a jej pripomínanie už niekoľko storočí súčasťou historickej tradície obyvateľov Slovenska, väčšina z nich v súčasnosti 31. október na prvom mieste spája s Halloweenom. "Halloween s vlastnými zvykmi a sviatočnou praxou u nás na konci 20. storočia voľne nadviazal a rozšíril domácu tradíciu vyrezávania tekvíc a lampiónových sprievodov, a jeho oslavovanie sa stalo súčasťou obdobia spomienkových dní," dodala Popelková na záver.

 

img

 

Najznámejší symbol Halloweenu - oranžová tekvica s vyrezanými otvormi v podobe očí, nosa a úst, prípadne osvetlená sviečkou vloženou dovnútra - sa začína u nás objavovať aj vo výzdobe hrobov, čo dokladá voľné prelínanie spomínaných sviatkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies