Plne dojčených detí na Slovensku dlhodobo pribúda

NETKY.SK • 21 September 2023, 17:00 • 2 min
Plne dojčených detí na Slovensku dlhodobo pribúda

Podľa dát Svetovej zdravotníckej organizácie je na svete dojčená ani nie polovica detí mladších ako šesť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Plne dojčených detí na Slovensku dlhodobo pribúda. Vlani ich žilo prvých šesť mesiacov výlučne na materskom mlieku viac než polovica (55 percent).

"Výživa dojčiat a malých detí je kľúčovou oblasťou na zlepšenie prežitia detí a podporu zdravého rastu a vývoja. Prvé dva roky života dieťaťa sú obzvlášť dôležité, pretože optimálna výživa v tomto období znižuje chorobnosť a úmrtnosť, znižuje riziko chronických ochorení a celkovo podporuje lepší vývoj " .

 Dôležitým zdrojom živín a energie zostáva materské mlieko aj po prvom polroku. "Dokáže zabezpečiť aj viac ako polovicu energetických potrieb dieťaťa vo veku od šesť do 12 mesiacov a až tretinu energetických potrieb dieťaťa medzi 12. a 24. mesiacom života " .

Deti, ktoré boli dojčené, majú tiež menšiu pravdepodobnosť nadváhy alebo obezity. "U matiek optimálne dojčenie znižuje riziko rakoviny vaječníkov a prsníka ".

NCZI konštatuje , že podľa dát Svetovej zdravotníckej organizácie je na svete dojčená ani nie polovica detí mladších ako šesť mesiacov. Tiež, že až 45 percent úmrtí detí je spojených s podvýživou. "Každý rok by sa mohlo zachrániť viac ako 820.000 životov detí mladších ako päť rokov, ak by boli všetky deti vo veku nula až 23 mesiacov optimálne dojčené," doplnilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Národného centra zdravotníckych informácií, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies