Plénum sa pozrie na pohovory sudcov a posúdi stravu v školských bufetoch

NETKY.SK • 12 Október 2014, 11:29 • 2 min
Plénum sa pozrie na pohovory sudcov a posúdi stravu v školských bufetoch

BRATISLAVA - Ústna časť výberových konaní na sudcov by sa mala nahrávať, dočasné pridelenie agentúrneho zamestnanca má trvať najviac dva roky a v školských bufetoch by malo byť len zdravé jedlo.

slovakia

left justify in out

Toto sú niektoré z množstva návrhov, ktoré majú na stole poslanci Národnej rady SR v rámci blížiacej sa 39. schôdze parlamentu. Jej začiatok je naplánovaný na utorok 14. októbra.
      

S nahrávaním ústnej časti pohovorov na sudcov prišla poslankyňa Anna Vitteková (Smer-SD). Zmenu presadzuje pozmeňujúcim návrhom k vládnej novele zákona o Justičnej akadémii. Sama Vitteková priznáva, že so zmenou nesúhlasí, chce však vyhovieť spoločenskej objednávke. Poslankyňa je zároveň spoluautorkou návrhu, aby sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), dostal možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov. Do tretice Vitteková presadzuje, aby si členovia Súdnej rady SR mohli podľa vzoru poslancov NR SR nechať notebooky aj po skočení výkonu funkcie.
      

Samotná vládna novela zákona o Justičnej akadémii vracia na súdy a prokuratúru justičných a právnych čakateľov. Tých zrušila reforma bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (dnes Most-Híd), ktorá chcela takto riešiť aj problém rodinkárstva v justícii. Rezort pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) opätovné znovuzavedenie čakateľov odôvodňuje tým, že sa v praxi osvedčili.
      

V rámci bohatého 112-bodového programu sa bude hovoriť aj o novele Zákonníka práce, ktorej cieľom je regulovať agentúrne zamestnávanie na Slovensku. Súčasťou právnej normy má byť aj opatrenie, ktoré by umožnilo dať pracujúcim dôchodcom nad 65 rokov výpoveď. Rezort práce totiž pôvodne navrhoval, aby mohol dostať výpoveď ten zamestnanec, ktorý najmenej pred tromi rokmi dosiahol dôchodkový vek a je poberateľom dôchodku. Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) sa toto ustanovenie nestalo súčasťou schválenej právnej normy aj po predložení analýzy o počte pracujúcich penzistov. "Analýza ukázala, že 11.300 dôchodcov vo veku 65 rokov, prípadne nad 65 rokov pracuje. Z toho približne 55 percent je zamestnaných vo verejnej službe a 45 percent v súkromnej službe," priblížil Richter s tým, že vo verejnom sektore pracuje veľký počet účtovníčok na jednotlivých úradoch práce.
      

Novela Občianskeho súdneho poriadku zasa prináša povinnosť vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) si od opatrenia sľubuje skultivovanie prednesov v súdnej sieni a menej neskorších sporov, čo počas pojednávania zaznelo, a čo nie. "Navyše, postupne aj zrýchlenie samotného konania pred súdom," doplnil. Rezort pripravuje takúto povinnosť i v trestnom konaní. Z trestných súdov v súčasnosti pojednávania pravidelne nahráva iba Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Borec uistil, že zavedenie povinného nahrávania pojednávaní v trestnom konaní bude nasledovať v krátkom čase.
      

Napriek množstvu bodov, ktoré 39. schôdza obsahuje, poslanci nebudú rokovať dlhšie ako do 31. októbra. Oznámil to vopred predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) s vysvetlením, že poslanci sa potrebujú venovať kampani pred komunálnymi voľbami. Šéf parlamentu zároveň skritizoval opozíciu, že predložila také množstvo návrhov. "Tento spôsob obštrukcie zo strany opozície neprijmeme a ako vládna strana budeme robiť to, čo robíme 15 rokov, budeme realizovať vládny program," vyhlásil. Opozičné návrhy označil za nezmyselné. "Aby sme tu sedeli dni a noci nad nezmyselnými návrhmi, ktoré nemajú čo dať ľuďom v kvalite ich života. Odmietam to, 31. októbra schôdza skončí," povedal Paška.
      

Riadna schôdza bude musieť v niektorý deň ustúpiť mimoriadnej, ktorú iniciovala opozícia. Jej jediným bodom bude návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera. Paška termín rokovania ešte neurčil, avizoval však, že to bude v noci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies