VIDEO: Izrael opäť zaútočil na ciele v pásme Gazy. Jair Lapid žiada od Hamasu mier

NETKY.SK • 13 September 2021, 10:43 • 2 min
VIDEO: Izrael opäť zaútočil na ciele v pásme Gazy. Jair Lapid žiada od Hamasu mier

JERUZALEM - Izraelské vzdušné sily v pondelok skoro ráno zaútočili na niekoľko cieľov v pásme Gazy. Išlo o reakciu na vystrelenie rakiet smerom na židovský štát. Znepriatelené strany si opätujú paľbu už tri dni. Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid navrhol zlepšenie životných podmienok v palestínskom pásme Gaze výmenou za neútočenie zo strany radikálneho hnutia Hamas, ktoré túto palestínsku enklávu spravuje.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda informovala o troch samostatných odpaloch rakiet v noci z nedele na pondelok s tým, že najmenej dve z nich zachytil izraelský systém protiraketovej obrany s názvom Železná kupola (Iron Dome). V reakcii na to zaútočil židovský štát na niekoľko nešpecifikovaných cieľov islamistického hnutia Hamas. Na oboch stranách podľa AP neboli hlásené žiadne obete.

 

 

Súvisiaci článok: Izrael vykonal nálety v pásme Gazy

 

Situácia na hranici pásma Gazy sa v poslednom čase znovu zhoršila a panujú obavy z ďalšieho väčšieho konfliktu. Izrael začiatkom mesiaca oznámil viacero zmiernení blokády pásma Gazy, aby situáciu upokojil, Hamas však žiada jej úplné zrušenie. V máji vypukol medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Gaze 11-dňový ozbrojený konflikt, ktorý ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom. Izrael, USA a EÚ zaraďujú Hamas medzi teroristické organizácie.

 

Šéf izraelskej diplomacie žiada od Hamasu neútočenie

 

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid navrhol zlepšenie životných podmienok v palestínskom pásme Gazy výmenou za neútočenie zo strany radikálneho hnutia Hamas, ktoré túto palestínsku enklávu spravuje. 

 

 

Lapid prišiel s týmto návrhom s cieľom vyriešiť nikdy sa nekončiace kolá násilia, a to krátko pred tým, ako v nedeľu došlo k ďalšej eskalácii napätia medzi Izraelom a Hamasom. Cieľom rozvojového plánu pre Gazu, ktorý zahŕňa výhody v oblasti infraštruktúry a zamestnanosti, je ukázať Palestínčanom v tejto enkláve, že práve vojenské operácie Hamasu voči Izraelu sú dôvodom, "prečo žijú v podmienkach chudoby, nedostatku, násilí a vysokej nezamestnanosti, bez nádeje," vysvetlil Lapid v nedeľu.

 

Zdôraznil, že nevolá po rokovaniach s Hamasom"Izrael nerokuje s teroristickými organizáciami, ktoré nás chcú zničiť."

 

Lapid, ktorý by mal v rámci dohody o rotácii prevziať o dva roky funkciu predsedu izraelskej vlády, pripustil, že jeho plán nateraz nie je v súlade s oficiálnou politikou izraelskej vládnej koalície pozostávajúcej z ôsmich strán. Dodal však, že má podporu predsedu vlády Naftaliho Bennetta.

 

Prvá fáza plánu obnovy

 

"Opraví sa elektrická sústava, pripojí sa plyn, vybuduje sa zariadenie na odsoľovanie vody, dôjde k výraznému zlepšeniu systému zdravotníctva a k prestavbe bytovej a dopravnej infraštruktúry," informoval Lapid.

 

"Výmenou za to sa Hamas zaviaže k dlhodobému prímeriu," navrhuje Lapid s tým, že v tomto procese zohrávalo dôležitú úlohu aj medzinárodné spoločenstvo, najmä Egypt.

 

Jair Lapid v tejto súvislosti zdôraznil, že tento plán nebude možné uskutočniť "bez podpory a účasti našich egyptských partnerov a bez ich schopnosti hovoriť so všetkými zúčastnenými". Dodal, že akékoľvek porušenie dohody zo strany Hamasu celý proces zastaví alebo zvráti.

 

V prípade, že by realizácia prvej etapy plánu bola úspešná, pri pobreží pásma Gazy by sa potom mohla začať výstavba umelého ostrova, ktorý by umožnil vybudovať aj prístav a vytvoriť tak dopravné spojenie medzi Gazou a Západným brehom. Lapid informoval, že tento plán predstavil partnerom v arabskom svete, ako aj USA, Rusku a Európskej únii.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies