Zlato a striebro v kríze: Prečo ich ceny strmhlavo klesajú a čo to znamená pre investície?

NETKY.SK • 3 Október 2023, 09:30 • 2 min
Zlato a striebro v kríze: Prečo ich ceny strmhlavo klesajú a čo to znamená pre investície?

Ceny vzácnych kovov v posledných dňoch strmhlavo klesajú a momentálne dosiahli niekoľkomesačné minimum.

slovakia

left justify in out

V pondelok popoludní sa podľa servera Kurzy.cz zlato predávalo za 1834,2 dolára za trojskú uncu. Ešte na začiatku mája bola cena zlata 2050,25 dolára. Cena striebra klesla z 26 dolárov na 21,43 dolára za uncu. Trojská unca váži 31,1 gramov. "Dôvodom je posilnenie amerického dolára kvôli tomu, že americkí centrálni bankári na poslednom zasadnutí ponechali základnú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 až 5,5 percenta," uviedol analytik Tomáš Volf zo spoločnosti Citfin.

Americká centrálna banka naznačila, že hodlá udržiavať vysoké úrokové sadzby dlhší čas a mohla by ich dokonca zvýšiť. V súčasnosti sa tak dolár stáva pre investičných subjektov výnosnejším aktívom než vzácne kovy. "Keď sa americká centrálna banka Fed začne vyjadrovať mäkším tónom, môže dôjsť k oslabeniu dolára, čo by mohlo priniesť rast cien vzácnych kovov. Zlato by sa tak mohlo vrátiť nad 2000 dolárov a striebro nad 25 dolárov," dodal Volf. Tento proces by však mohol trvať niekoľko mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies