Pilot, ktorý zahynul v marci pri havárii Čmeliaka, mal v krvi alkohol

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 19:03 • 2 min
Pilot, ktorý zahynul v marci pri havárii Čmeliaka, mal v krvi alkohol

PRAHA - Pilot, ktorý zahynul 9. marca pri havárii práškovacieho lietadla typu Čmeliak Z37-A pri Chrudimi, mal v organizme viac ako promile alkoholu. Vyplýva to z výsledkov vyšetrovania nešťastia, o ktorých dnes informoval internetový server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Krátko po nehode sa o jej príčinách nikto nechcel vyjadrovať, spomínalo sa však zlé počasie. Aj keď fakt, že počasie nebolo ideálne pre let potvrdila i záverečná správa, ktorú v júni vydal Ústav pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd, svoju úlohu podľa dokumentu mohol v tomto prípade zohrať aj alkohol v krvi pilota, v ktorej sa toxikologickým vyšetrením preukázala koncentrácia 1,12 gramu/kg.

Pre vyšetrovateľov tak, ako vyplýva zo záverov správy, bola príčinou nešťastia kombinácia precenenia schopností a vplyvu alkoholu, čo mohlo znemožniť bezpečnú pilotáž a správne rozhodnutie pri nebezpečí. Z výpovedí svedkov však vyplýva, že sa prikláňajú skôr na stranu precenenia schopností, ako k možnosti nebezpečnej pilotáže stroja. Všetci zainteresovaní sa zhodli, že pilot bol dostatočne skúsený - nalietaných mal viac ako 5000 hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies