Peľová búrka si v Melbourne vyžiadala šiestu obeť

NETKY.SK • 27 November 2016, 11:58 • 2 min
Peľová búrka si v Melbourne vyžiadala šiestu obeť

MELBOURNE - Zriedkavá peľová búrka vyvolávajúca tzv. búrkovú astmu si vyžiadala už šesť obetí na životoch v austrálskom Melbourne, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie vlády zväzového štátu Viktória.

slovakia

left justify in out

Silná búrka zasiahla Melbourne v pondelok večer, pričom uvoľnila z kvitnúcich rastlín dažďom napučané peľové zrná, z ktorých sa dostalo do ovzdušia obrovské množstvo alergénov. Malé peľové čiastočky prenikli ľuďom hlboko do priedušiek. Takmer tretina pacientov, ktorí dostali v pondelok astmatický záchvat, uvádzala, že nikdy predtým astmu nemala.


"Bola to tragická a nečakaná udalosť, v dôsledku ktorej 12 ľudí zostáva v nemocničnom ošetrení kvôli dýchacím a rôznym iným problémom," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva štátu Viktória. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je ešte päť takýchto pacientov a traja pacienti sú stále v kritickom stave.


Podľa údajov ministerstva zdravotníctva štátu Viktória nemocnice v priebehu pondelka a utorka ošetrili vyše 8.500 pacientov.


Vôbec prvý prípad búrkovej astmy zaznamenali v Melbourne v roku 1987. Podobné peľové búrky s astmou sa vyskytli aj v USA, Kanade, Británii a Taliansku. Samotné Melbourne zažilo podobne silnú peľovú búrku naposledy v novembri 2010.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies