V novom roku si za energie a odvoz odpadu priplatíme

NETKY.SK • 2 Január 2020, 10:52 • 2 min
V novom roku si za energie a odvoz odpadu priplatíme

BRATISLAVA - Na Slovensku sa počas roka 2019 zvyšovali hlavne ceny za bývanie a energie. Práve tieto platby ukrajujú Slovákom najviac z ich rodinných rozpočtov a vývoj ich cien má výrazný dopad aj na celkovú infláciu.

slovakia

left justify in out

Rast cien 

Podľa analytičky Evy Sadovskej, WOOD & Company, bude rast cien pokračovať aj v roku 2020. Náklady na bývanie a energie tvoria podľa nej z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností takmer 26 %. Práve táto oblasť zároveň zaznamenala počas roka 2019 najvýraznejší cenový nárast. Počas vlaňajška sme si totiž priplatili oproti roku 2018 za energie a odvoz odpadu až o 4 % naviac.

 

img

 

Odvoz odpadu

Poplatky za odpad nepatria podľa nej medzi tie, ktoré by výraznejšie zaťažovali peňaženky slovenských domácností a z celkových spotrebných výdavkov im ukrajujú iba 0,3 %. Na druhej strane ale drvivá väčšina miest a obcí pristúpila k zvyšovaniu poplatkov za komunálny odpad pre tento rok, a to až o desiatky percent. 

 

img

 

Dva druhy poplatkov  

Analytička priblížila, že poplatok, ktorý obce platia za skládkovanie jednej tony odpadu, sa skladá z dvoch zložiek, a to poplatku majiteľovi skládky a poplatku pre Envirofond. A práve poplatok pre Envirofond za skládkovanie jednej tony odpadu bol do roku 2018 dlhodobo na úrovni okolo 5 eur. Výška poplatku za skládkovanie jednej tony odpadu ale rastie, a to v roku 2019 na 7 až 17 eur, v roku 2020 na 8 až 26 eur a v roku 2021 na 11 až 33 eur. Čím viac obce triedia, tým menej za skládkovanie platia. Komunálneho odpadu sa produkuje z roka na rok viac a ten na Slovensku končí prevažne na skládkach. 

 

img

 

Elektrina

V roku 2020 si slovenské domácnosti priplatia za elektrinu aj plyn. Potvrdil to v závere uplynulého roka Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý stanovuje jednotlivým dodávateľom maximálne ceny. Náklady na elektrinu tvoria z našich celkových spotrebných výdavkov 3,6 %, čo ročne v prepočte na jedného obyvateľa predstavuje sumu na úrovni takmer 140 eur.

 

img

 

Plyn

Za plyn si takisto slovenské domácnosti priplatia. V roku 2020 to bude v priemere o 3,95 % oproti roku 2019. V prípade domácností, ktoré plyn používajú na varenie či ohrev vody, sa mesačné náklady zvýšia v priemere o 0,60 eur. Na plyn pritom podľa analytičky vynakladáme 3,2 % z našich rodinných rozpočtov, čo v prepočte na osobu predstavuje ročne sumu vo výške asi 125 eur.

 

img

 

Vývoj na burzách

Upozornila, že hoci hlavné slovo má pri stanovení cien regulátor, ceny elektriny a plynu významne závisia aj od vývoja na svetových burzách. Pod vplyvom neistej ekonomickej situácie vo svete (brexit a obchodná vojna medzi USA a Čínou) a tlaku Bruselu na zelené palivá prišlo vlani na burzách k nárastu cien elektriny o 28,1 % a plynu o 8,6 %.

 

img

 

Kúrenie

V roku 2020 sa cena za dodávku tepla zvýši no reálne sa ale mesačné náklady domácností takmer nezmenia, a to pre nižšiu spotrebu tepla. Náklady na tepelnú energiu tvoria z našich spotrebných výdavkov 2,6 % a v prepočte na obyvateľa sa tak ročne jedná o sumu vo výške približne 100 eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona