Pátranie po nezvestnom lietadle bude najdrahšie v dejinách letectva!

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 12:01 • 2 min
Pátranie po nezvestnom lietadle bude najdrahšie v dejinách letectva!

SYDNEY - Pátranie po nezvestnom malajzijskom dopravnom lietadle bude stáť stovky miliónov dolárov, čím sa stane najdrahšou pátracou akciou svojho druhu v dejinách letectva.

slovakia

left justify in out

Do hľadania pozostatkov letu číslo MH370 je momentálne zapojených 26 krajín sveta, ktoré poskytujú svoje lietadlá, lode, ponorky a družice, informovala dnes agentúra Reuters.

 

Po mesiaci pátrania dosiahli náklady na vyslanie vojenských plavidiel a lietadiel do Indického oceánu a Juhočínskeho mora najmenej 44 miliónov dolárov. Čiastka sa už teraz rovná sume vynaloženej počas dvojročného pátrania po lietadle spoločnosti Air France, ktoré sa v roku 2009 zrútilo do Atlantického oceánu. Experti tvrdia, že reálne náklady boli vtedy troj- až štvornásobné.

 

Z uvedených faktov vyplýva, že celkový účet za pátranie po malajzijskom Boeingu 777-200ER pravdepodobne porastie do stoviek miliónov dolárov. Súčasné náklady totiž nezahŕňajú všetky čiastky, ktoré do aktivity investujú rezorty obrany jednotlivých krajín, ani početné ďalšie výdavky na civilné lietadlá, ubytovanie stoviek členov posádok a analýzy bezpečnostných úradov.

 

Približne polovicu všetkých nákladov doteraz zabezpečila Austrália. Len náklady na dennú prevádzku jej zásobovacej lode HMAS Success (OR 304) dosahujú 511.000 dolárov, uviedli Austrálske ozbrojené sily (ADF). "Pátranie po lietadle stojí ADF najmenej 741.000 dolárov denne, reálne však omnoho viac," napísal armádny magazín Asia-Pacific Defence Reporter.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies