Parkovací dom s vyše 200 miestami v Banskej Bystrici plánujú dostavať do mája 2024

NETKY.SK • 18 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Parkovací dom s vyše 200 miestami v Banskej Bystrici plánujú dostavať do mája 2024

BANSKÁ BYSTRICA - Máj budúceho roka je predpokladaný termín ukončenia výstavby polyfunkčného päťpodlažného domu pri Mestskom úrade v Banskej Bystrici, ktorý s 221 parkovacími miestami pomôže riešiť parkovanie v lokalite Námestia slobody.

slovakia

left justify in out

Máj budúceho roka je predpokladaný termín ukončenia výstavby polyfunkčného päťpodlažného domu pri Mestskom úrade v Banskej Bystrici, ktorý s 221 parkovacími miestami pomôže riešiť parkovanie v lokalite Námestia slobody. Investorom je spoločnosť VIG Offices, ktorá patrí do portfólia finančného domu poisťovne Kooperativa. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Hornex, ktorá už začala s výstavbou.

 

Ako vo štvrtok uviedol riaditeľ úseku nehnuteľností spoločnosti Kooperativa poisťovňa Martin Galo, do centra mesta prinášajú objekt, ktorý bude primárne slúžiť ako garážový dom. "V spolupráci s banskobystrickými architektmi a zástupcami mesta sme projekt, ktorý sme v roku 2021 nadobudli už aj s právoplatnými stavebnými povoleniami, mierne upravili. Celý objekt vybudujeme v energeticky efektívnom štandarde. Na streche budovy budú fotovoltické panely, ktoré poslúžia na zásobovanie energiou garážového domu a jeho prevádzky. Zdroj tepla budeme získavať z centrálneho zdroja z teplárne v Banskej Bystrici," konštatoval Galo. Ako dodal, na každom podlaží umiestnia nabíjacie stanice a aj za stavbou, kde vzniknú ďalšie exteriérové parkovacie miesta. Súčasťou parkovacieho domu majú byť obchodné a administratívne prevádzky na ploche približne 1800 štvorcových metrov, napríklad aj potraviny, kaviareň, lekáreň, toalety či dentálna klinika.

 

Primátor Ján Nosko je rád, že sa Banskobystričania definitívne rozlúčia s ďalším "strašiakom" mesta. Predtým to bola stará autobusová stanica a zostáva ešte dom kultúry a takzvané staré Tesco. "Od roku 2013 niesol priestor pred mestským úradom hanlivé meno 'jama'. Predchádzajúci vlastník mal zámer tam vybudovať bytový dom, čo by nevylepšilo, ale, naopak, ešte zhoršilo parkovanie v tejto časti. Dosah mesta na to bol obmedzený. Nové parkovacie miesta budú slúžiť aj návštevníkom polikliniky, mestského úradu a do budúcna i návštevníkom domu kultúry, ktorý chceme spoločne s Banskobystrickým samosprávnym krajom dostať do vlastníctva a zrekonštruovať ho," zdôraznil Nosko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies