Počet obyvateľov SR už tretí rok po sebe klesol, rozhodla kriticky nízka pôrodnosť

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 11:11 • 2 min
Počet obyvateľov SR už tretí rok po sebe klesol, rozhodla kriticky nízka pôrodnosť

BRATISLAVA - Celkový počet obyvateľov na Slovensku v roku 2023 klesol tretí rok za sebou. Úmrtnosť bola už opäť na úrovni dlhodobých priemerov, prekvapil však prudký pokles pôrodnosti v ostatných dvoch rokoch. Počet prisťahovaných stále prevyšoval vysťahovaných z krajiny, no nedokázal eliminovať prirodzený úbytok obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Počet obyvateľov sa medziročne znížil o vyše 4-tisíc osôb. Veľkosť populácie SR tak klesala tretí rok po sebe, kým predtým 75 rokov rástla. Od vzniku SR v roku 1993 tak došlo k nárastu populácie o 88,2 tisíca obyvateľov.

Celkový počet obyvateľov v krajine a ich prírastok či úbytok ovplyvňujú dva základné ukazovatele – prirodzený prírastok ako rozdiel medzi počtom živonarodených a zomretých a potom migračný prírastok, čo je rozdiel počtu prisťahovaných a vysťahovaných do krajiny.

Prirodzený úbytok už štvrtý rok za sebou

Pokles celkového počtu obyvateľov SR v roku 2023 ovplyvnil najmä prirodzený úbytok obyvateľstva. V priebehu minulého roka v SR zomrelo viac ako 54,1 tisíca osôb a živo sa narodilo viac ako 48,6 tisíca detí. Došlo teda k prirodzenému úbytku obyvateľov na úrovni 5,5 tisíca osôb.

Počet zomretých bol na Slovensku vyšší ako počet živonarodených detí už štvrtý rok za sebou. Počas rokov 2020 – 2022 tento fakt ovplyvňovala vysoká nadúmrtnosť, v rokoch 2022 a 2023 zasa pokles počtu narodených detí.„Prirodzený úbytok obyvateľstva v SR pokračoval v roku 2023 napriek tomu, že sa úmrtnosť po troch pandemických rokoch dostala na dlhodobý priemer. Na veľmi nízku hodnotu sa však znížila pôrodnosť, počet živonarodených detí klesol pod 50-tisíc,“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Spojená Bratislava (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies