Pápež v Assisi: V Božom mene sa nesmie viesť žiadna vojna

NETKY.SK • 21 September 2016, 09:15 • 2 min
Pápež v Assisi: V Božom mene sa nesmie viesť žiadna vojna

RÍM - Nič také ako "svätá" vojna neexistuje, zdôraznil dnes pápež František na stretnutí s poprednými predstaviteľmi rôznych náboženstiev v talianskom meste Assisi pri príležitosti Svetového dňa modlitby za pokoj.

slovakia

left justify in out

"Nikdy neprestaneme opakovať, že Božie meno nesmie byť používané na ospravedlnenie násilia. Iba mier... je svätý, a nie vojna," vyhlásil František na záverečnej slávnosti, pred podpísaním medzináboženskej výzvy na svetový mier. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

"Ten, kto si prepožičia Božie meno, aby ospravedlnil terorizmus, násilie a vojnu, nejde v šľapajach Boha. Vojna v mene náboženstva sa stáva vojnou proti samotnému náboženstvu," konštatuje výzva. "Nič nie je nemožné, ak sa obrátime v modlitbe k Bohu. Každý môže byť strojcom mieru," dodáva.

 

Medzi vyše 500 predstaviteľmi rôznych náboženstiev, ktorí pricestovali do Assisi, boli aj ekumenický patriarcha pravoslávnej cirkvi, konštantínopolský arcibiskup Bartolomej I., anglikánsky arcibiskup z Canterbury Justin Welby, vrchný rabín z Ríma Riccardo Segni, patriarcha sýrskej antiochijskej ortodoxnej cirkvi Antiochie Moran Mor Ignatius Afrem a mnohí zástupcovia islamu či budhizmu.

 

Pápež František počas svojej osemhodinovej návštevy obedoval s 12 utečencami z palestínskych území, Sýrie, Nigérie, Eritrey a Mali. Jeden z nich dorazil do Talianska po nebezpečnej plavbe člnom z Líbye a sedem ďalších využilo letecký most pre utečencov, ktorý organizuje talianska Komunita sv. Egídia, hlavný usporiadateľ dnešného stretnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies