Pápež odvolal rozhadzovačného nemeckého biskupa

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 13:49 • 2 min
Pápež odvolal rozhadzovačného nemeckého biskupa

VATIKÁN - Pápež František s definitívnou platnosťou odvolal z diecézy v nemeckom meste Limburg biskupa Franza-Petra Tebartza-van Elsta po tom, čo investícia 31 miliónov eur do jeho novej rezidencie vyvolala koncom minulého roku rozhorčenie veriacich a protesty veriacich. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pápež Tebartza-van Elsta dočasne odvolal z Limburgu už v októbri, kým prebiehalo vyšetrovanie jeho prípadu. Vatikán dnes uviedol, že na základe výsledkov vyšetrovania už biskup nemôže zastávať svoj úrad a pápež prijal jeho rezignáciu, ktorú mu Tebartz-van Elst ponúkol už 20. októbra.

 

Na základe vyhlásenia limburskej diecézy Vatikán dnes uviedol, že úradu limburského biskupa sa dočasne ujme monsignor Manfred Grothe. Biskup Tebartz-van Elst bude poverený inými úlohami a pápež dúfa, že limburskí veriaci prijmú jeho rozhodnutie "s pokorou a ochotou znovu objavovať ovzdušie dobročinnosti a zmierenia", uvádza sa ďalej vo vyhlásení Vatikánu.

 

Vlaňajší audit výdavkov limburskej diecézy, nariadený po septembrovej návšteve vatikánskeho predstaviteľa v Limburgu, odhalil, že náklady na projekt biskupskej rezidencie boli najmenej šesťnásobne vyššie než bolo plánované. Tebartz-van Elst sa následne ospravedlnil za "nedbalosť alebo nesprávny úsudok" zo svojej strany, poprel však akýkoľvek priestupok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies