Pápež František: Cirkev nesmie bažiť po moci, prestíži a peniazoch

NETKY.SK • 10 November 2015, 14:05 • 2 min
Pápež František: Cirkev nesmie bažiť po moci, prestíži a peniazoch

FLORENCIA - Katolícka cirkev musí odolať všetkým pokušeniam v podobe moci, prestíže či peňazí, vyhlásil dnes pápež František na zasadnutí talianskej biskupskej konferencie, ktoré sa konalo vo Florencii.

slovakia

left justify in out

V rozsiahlom príhovore talianskym biskupom František povedal, že jeho víziou je cirkev pokorná a chudobná, nie posadnutá doktrínami a mocou. Ako citovala agentúra AP, pápež povedal: "Nech Boh chráni cirkev v Taliansku pred každou podobou moci, imidžu a peňazí." Zdôraznil, že "kresťania nesmú byť posadnutí mocou, a to ani vtedy, keď by časť z nej mohla byť užitočná pre sociálny obraz cirkvi".

 

Pápež biskupom pripomenul, že talianska cirkev má dostatok svätých, ktorí by mohli slúžiť ako príklad života v pokore a skromnosti. Ako príklad uviedol sv. Františka z Assisi a sv. Filipa Neriho. Pápež dodal, že kľúčom k ľudskému, ľudovému, skromnému, štedrému a radostnému kresťanstvu je blízkosť kňaza k veriacim a modlitba. "Ak stratíme blízkosť k veriacim, prídeme o ľudskosť a nedostaneme sa nikam," upozornil.

 

Pápež dnes pred návštevou Florencie zavítal do neďalekého mesta Prato, ktoré je známe rozvinutým textilným priemyslom, ako aj vysokým počtom jeho zahraničných zamestnancov, najmä Číňanov. V meste ich žije asi 40.000, pričom približne polovica z nich nelegálne.

 

Pápež v tejto súvislosti odsúdil praktiky vykorisťovania človeka a jeho práce či ilegálneho zamestnávania a vyzval na vytvorenie dôstojných pracovných a životných podmienok pre všetkých. Zdôraznil, že posvätnosť každého ľudského stvorenia si vyžaduje úctu, prijatie a dôstojnú prácu.

 

Vo svojom príhovore miestnym obyvateľom si pápež uctil aj pamiatku piatich mužov a dvoch žien čínskej národnosti, ktorí pred dvoma rokmi zomreli v Prate pri požiari v jednej z miestnych ilegálnych dielní. Tragédia vtedy v Taliansku vyvolala vlnu emócií.

 

Pápežova návšteva na severe Talianska sa koná v období, keď sa Vatikán vyrovnáva s odhaleniami v dvoch nových knihách, ktoré sa venujú pokračujúcemu odporu rímskej kúrie voči Františkom presadzovaným reformným krokom vo vatikánskej hierarchii. Autori vychádzajú z dôverných dokumentov, ktoré odhaľujú rozsah plytvania vatikánskymi financiami. Podľa Vatikánu obe knihy vznikli v dôsledku "vážneho zneužitia pápežovej dôvery".

 

V súvislosti s touto kauzou minulý týždeň zadržali pre podozrenie zo zverejnenia tajných dokumentov Svätej stolice dvaja bývalí členovia pápežskej komisie pre ekonomické a finančné reformy vatikánskych inštitúcií. Komisiu krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2013 zriadil súčasný pápež František. Ide o vysokopostaveného španielskeho preláta Lucia Ángela Valleja Baldu, druhého muža vatikánskej Prefektúry pre ekonomické záležitosti. Okrem neho zadržali Talianku Francescu Chaouquiovú, ktorá nie je príslušníčkou duchovného stavu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies