Pan Ki-mun: Rozhodnutie o mojom nástupcovi je v rukách členských krajín OSN

NETKY.SK • 19 Október 2015, 18:28 • 2 min
Pan Ki-mun: Rozhodnutie o mojom nástupcovi je v rukách členských krajín OSN

BRATISLAVA – Súčasný generálny tajomník OSN Pan Ki-mun verí, že sa členským štátom organizácie podarí pri hľadaní jeho nástupcu nájsť dobrých kandidátov, ktorí budú odhodlaní riešiť všetky náročné aktuálne otázky. Nový generálny tajomník sa ujme funkcie v januári 2017.

slovakia

left justify in out

Ako konštatoval, vie o ašpiráciách Slovenska na získanie tohto postu. V tejto súvislosti sa hovorí o dlhoročnom diplomatovi Jánovi Kubišovi a súčasnom šéfovi slovenskej diplomacie Miroslavovi Lajčákovi. Členské štáty OSN však v septembri schválili rezolúciu s výzvou na väčšiu transparentnosť a rodovú rovnosť pri výbere budúceho šéfa organizácie. Prišlo k tomu po tom, ako mnohé západné štáty upozornili, že nastal čas, aby bola do vedenia OSN zvolená žena.

 

"Toto rozhodnutie je v rukách členských štátov vrátane toho, či by to mala byť žena," reagoval na otázku, či môže mať pri takejto rezolúcii šancu mužský, a teda aj slovenský kandidát.

 

V súvislosti s diskusiou o reforme Bezpečnostnej rady OSN Pan poznamenal, že o tejto otázke sa hovorí už vyše 20 rokov. "Mala by byť zreformovaná tak, aby reagovala na globálne zmeny efektívnejšie, transparentnejšie a reprezentatívnejšie," uviedol po dnešnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom v Bratislave.

 

Dodal, že na novú štruktúru Bezpečnostnej rady, úpravu počtu jej stálych členov, ktorých je v súčasnosti päť, a ich právomoc veta existujú široko vzdialené názory. "Prebiehajú vážne vyjednávania, ale zatiaľ sa nedospelo ku konsenzu," poznamenal, pričom dúfa, že sa členským štátom podarí nájsť riešenie.

 

Slovensko podporuje reformu Bezpečnostnej rady OSN a reformu systému OSN, pretože, ako pripomenul Lajčák, za 70 rokov od vzniku organizácie sa svet zmenil. Štruktúra a spôsob práce by preto mali odrážať tieto zmeny. "Podporujeme komplexnú reformu, na ktorej sa dohodnú všetky členské štáty radšej než nejaké čiastkové upravovanie metód práce alebo prístupov k jednotlivým otázkam," avizoval.

 

Za racionálny a kredibilný považuje minister aj návrh Francúzska, ktoré ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN prišlo s iniciatívou na nepoužívanie práva veta stálych členov v prípadoch, keď dochádza k masovým zverstvám a genocíde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies