Pacientov v Lehniciach rehabilitujú pomocou špeciálneho robota

NETKY.SK • 9 Marec 2023, 15:00 • 2 min
Pacientov v Lehniciach rehabilitujú pomocou špeciálneho robota

Bratislava - Pacientov po mozgovej príhode rehabilitujú v neurorehabilitačnom zariadení Levita v Lehniciach pomocou špeciálneho robota.

slovakia

left justify in out

Pomáha okrem iného nacvičovať prenos váhy z jednej nohy na druhú, čo urýchľuje učenie chôdze. Upozornil na to Zoltán Kurucz zo zariadenia. "Umožňuje bočný aj rotačný pohyb panvy, čo iné generácie tohto robota nedokážu. Pomáha nacvičovať prenos váhy z jednej nohy na druhú, čo značne rozširuje terapeutické možnosti a urýchľuje učenie chôdze. Je doplnený o virtuálnu realitu, ktorá sa postará o motiváciu pacienta," skonštatoval. Externá lekárka fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie kliniky Jarmila Petrovičová ozrejmila, že pacienti s poruchami postoja, úchopu a chôdze dosahujú najlepšie výsledky kombináciou konvenčnej a robotickej rehabilitácie. "Je dokázané, že pacienti po mŕtvici, ktorí dostávajú elektromechanický tréning chôdze v kombinácii s fyzioterapiou, majú vyššie šance opäť samostatne chodiť než pacienti, ktorí trénujú chôdzu bez pomoci robotov," dodala. Cievna mozgová príhoda je jednou z najčastejších príčin invalidity u dospelých. Na celom svete je tiež jednou z hlavných príčin úmrtia. Každých 72 hodín niekoho na Slovensku zasiahne cievna mozgová príhoda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies