P. Velits so životným úspechom: "Dojmy sú fantastické"

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:18 • 2 min
P. Velits so životným úspechom: "Dojmy sú fantastické"

P. Velits so životným úspechom: "Dojmy sú fantastické"

slovakia

left justify in out

img

Peter Velits si v nedeľu do Madridu prišiel pre najväčší úspech doterajšej kariéry i jeden z najväčších v histórii slovenskej cyklistiky, keď na 65. ročníku prestížneho podujatia Vuelta a Espanya skončil na celkovej 3. priečke. Pred pretekárom stajne HTC-Columbia sa umiestnili už iba konečný víťaz Vincenzo Nibali z Talianska a domáci jazdec Ezequiel Mosquera.
Slovenský cyklista sa predviedol na španielskych cestách v tom najlepšom svetle a výborne zakončil smolnú sezónu, keď pre zranenie prišiel o účasť na Tour de France. Dvadsaťpäťročný pretekár si tretie miesto zabezpečil víťazstvom v 17. etape, individuálnej časovke v okolí mesta Penafiel, kde dokonale zaskočil všetkých favoritov a predbehol aj také esá ako Fabiana Cancellaru zo Švajčiarska, či Rusa Denisa Menčova. V ďalších štyroch etapách si už svoju pozíciu bez problémov ustrážili.
"Prvé dojmy boli úžasne, v podstate až teraz to zo mňa opadlo. Som strašne šťastný, ale stále mi to trochu nedochádza, nejakú dobu to ešte potrvá," povedal pre TASR Peter Velits a na margo dobrého konca sezóny dodal: "Všetko zlé je na niečo dobré. Tá zlomenina bola dobrá na to, že som sa s Martinom dokázal na Vueltu super pripraviť."
Nedeľňajšiu poslednú 21. etapu zo San Sebastian de los Reyes do Madrid, ktorá merala 85 kilometrov, vyhral v záverečnom hromadnom špurte Američan Tyler Farrar. Pretekár stajne Garmin dosiahol čas 2:02:24 hodiny a zabezpečil si druhé etapové víťazstvo v prebiehajúcom ročníku Vuelty. Na druhom mieste skončil Mark Cavendish a tretí bol Allan Davis.
Nibali si udržal červený dres pre lídra priebežného poradia až do slávnostného príchodu do Madridu a rozhodcovia mu namerali celkový čas 87:18:33 hodín. Druhý skončil Mosquera a tretí Peter Velits s trojminútovou stratou na víťaza. Jeho brat-dvojča Martin obsadil celkové 106. miesto so stratou takmer tri hodiny na Nibaliho. Martin Velits však predviedol svoje kvality v 15. etape, keď skončil na výbornom treťom mieste.
V súťaži aktivity triumfoval britský pretekár a špurtérsky špecialista Mark Cavendish pred Farrarom a Nibalim. Medzi vrchármi sa najviac darilo Francúzovi Davidovi Moncoutiemu, ktorý v tejto kategórii na Vuelte vyhral už tretíkrát. Druhý bol Serafin Martinez a tretia priečka patrí Mosquerovi.

výsledky 21. etapy (San Sebastian de los Reyes - Madrid, 85 km):
1. Tyler Farrar (USA/Garmin) 2:02:24 h, 2. Mark Cavendish (V.Brit/HTC-Columbia), 3. Allan Davis (Aus./Astana), 4. Wouter Weylandt (Belg./Quick Step), 5. Matthew Goss (Aus./HTC-Columbia), 6. Grega Bole (Slo./Lampre), 7. Manuel Cardoso (Por./Footon), 8. Samuel Dumoulin (Fr./Cofidis), 9. Juan-Jose Haedo (Arg./Saxo Bank), 10. Danilo Hondo (Nem./Lampre) všetci rovnaký čas, ... 28. Peter VELITS (SR/HTC-Columbia) +4 s, 143. Martin VELITS (SR/HTC-Columbia) +2:11

konečné poradie:
1. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Doimo) 87:18:31 h, 2. Ezequiel Mosquera (Šp./Xacobeo Galicia) +43 s, 3. Peter VELITS (SR/HTC-Columbia) +3:04, 4. Fränk Schleck (Lux./Saxo Bank) +4:45, 5. Xavier Tondo (Šp./Cervelo) +4:54, 6. Nicolas Roche (Ír./AG2R) +5:05, 7. Carlos Sastre (Šp./Cervelo) +6:08, 8. Tom Danielson (USA/Garmin) +6:18, 9. Luis-Leon Sanchez (Šp./Caisse d’Epargne) +7:44, 10. David Garcia (Šp./Xacobeo Galicia) +9:39, ... 106. Martin VELITS (SR/HTC-Columbia) +2:54:43

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies