OZ Diabetikinfo posiela ministrovi Čislákovi otvorený list

NETKY.SK • 30 November 2014, 14:42 • 2 min
OZ Diabetikinfo posiela ministrovi Čislákovi otvorený list

BRATISLAVA - Slovákov s cukrovkou je stále viac, no počet súčasných odborných diabetologických centier (ODC) nedokáže celoplošne pokryť ich potreby.

slovakia

left justify in out

Poukázalo na to občianske združenie Diabetikinfo, ktoré ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi poslalo otvorený list. Na vedomie ho doručilo aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi.
      

Združenie zoskupuje deti s cukrovkou a ich rodičov. V liste zástupcovia organizácie poukázali na to, že dieťa musí byť v prípade potreby rýchlej odbornej pomoci prevážané do diacentra z veľmi vzdialených miest. Pripomenuli tiež, že ODC v súčasnosti existujú v štyroch mestách – Bratislave, Martine, Košiciach a Ľubochni. "Ak ide o hypoglykemickú kómu, o živote diabetika rozhodujú doslova sekundy," píšu v liste.
      

Od Čisláka združenie chce, aby urgentne prehodnotil a riešil počet ODC, zakladal edukačno-psychologické centrá slúžiace pre diabetologických pacientov a rodičov detí s diabetom. Žiada ho aj o prehodnotenie spôsobu úhrady edukácií zdravotnými poisťovňami či celospoločenskú osvetu v problematike všetkých typov cukrovky.
      

"List bol na ministerstvo doručený, musíme si ho preštudovať. O odpovedi budeme združenie čo najskôr informovať," informovala TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies