BRATISLAVA - Pestovateľská sezóna mnohých ovocných druhov vrcholí a sladké plody mnohých inšpirujú k experimentom. Čo tak si vyskúšať prácu vinára a urobiť si vlastný zlatý mok? Zdá sa to celkom ľahké.
Okrem hrozna možno použiť aj iné ovocie, napríklad jablká, hrušky, slivky, trnky, bazu čiernu, drienky či šípky alebo jednotlivé druhy pomiešať. Základom všetkého je kvalitný mušt, ktorý si pripravíme pomocou odšťavovača, alebo ovocie pomelieme na mlynčeku a prelisujeme ho cez husté sitko, poprípade plátno. Mušt necháme odstáť a potom ako sa kal usadí, ho zlejeme.
Ďalej budeme potrebovať väčšiu sklenenú nádobu (demižón), do ktorej nalejeme čistú šťavu, pridáme vopred zohriatú vodu v pomere 4:1, cukor a kyselinu citrónovú a vinné kvasinky, ktoré s dajú zohnať v drogérií. Ingrediencie zamiešame a nádobu uzavrieme, pričom do korku inštalujeme kvasnú rúrku zo skla. Proces kvasenia sa dá urýchliť pridaním väčšieho množstva cukru alebo kvasiniek a vyššou teplotou prostredia. Už o 10 môžeme ochutnať vlastný burčiak, a o 6 – 8 týždňov aj vlastné domáce vínko. Víno potom treba stočiť do menších fliaš a uložiť chladného priestoru alebo chladničky.
Víno zo šípok pripravíme podobne. Na 1 kg pomletých šípok potrebujeme 2 litre vody a 1 kg cukru. Všetky zložky presypeme do 5-litrovej sklenenej nádoby a pridáme kvasinky. Pomiešame a necháme postáť v miestnosti s vyššou teplotou cca 3 týždne. Po tejto dobe prenesiem nádobu zase do chladnejšej miestnosti a necháme kvasiť 3 mesiace. Hladinu vody treba priebežne sledovať a keď klesne doliať. Nezabudnite na vrchnák s kvasnou zátkou. Po trpezlivom čakaní vínko stočíme do fliaš a môžeme vychutnávať lahodný nápoj plný vitamínu C.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies