Otvorené vzťahy sú v kurze: Môžu fungovať? Štúdia zistila, že ľudia v nich zažívajú rovnakú úroveň spokojnosti

NETKY.SK • 23 December 2023, 18:45 • 2 min
Otvorené vzťahy sú v kurze: Môžu fungovať? Štúdia zistila, že ľudia v nich zažívajú rovnakú úroveň spokojnosti

Otvorené vzťahy sa môžu zdať vzrušujúce a potenciálne naplňujúce, no na to, aby fungovali, musia existovať určité hranice. Vyžadujú si veľkú dôveru medzi partnermi. Ak to jedna osoba naozaj nechce a napriek tomu s tým bude súhlasiť, bude mať neustálu bolesť a strach zo straty druhej osoby.

slovakia

left justify in out

Láska rozhodne nie je univerzálna – a monogamia nie je pre každého. Pre mnohých ľudí to, že majú jedného romantického partnera, nezohľadňuje ich predstavu o šťastnom živote, a to je úplne v poriadku. 

Ak ste v otvorenom vzťahu, ste v poriadku s tým, že vy a váš partner máte iné lásky alebo sexuálne záujmy. Okrem toho sú ostatné „pravidlá“ na vás a vašom partnerovi, aby ste si ich stanovili s ohľadom na svoje vlastné úrovne pohodlia. 

Tento stupeň slobody môže byť pre niektoré páry celkom obohacujúci, na čo poukázala psychologická štúdia vykonaná University of Guelp:„Zistili sme, že ľudia v konsenzuálnych, nemonogamných vzťahoch zažívajú rovnakú úroveň spokojnosti vo vzťahu, psychickej pohody a sexuálne uspokojenie ako v monogamných vzťahoch."

Ak to znie zaujímavo, ale nie ste si celkom istí, či je otvorený vzťah pre vás ten pravý, pokračujte v čítaní. Tu vysvetľujeme, čo tento typ spojenia zahŕňa, a diskutujeme o všetkých výhodách a nevýhodách, ktoré je potrebné zvážiť predtým, ako začnete a otvoríte svoj vzťah.

Je pre vás otvorený vzťah vhodný?

Otvorené vzťahy sa môžu zdať vzrušujúce a potenciálne naplňujúce, no na to, aby fungovali, musia existovať určité hranice.

„Otvorené vzťahy sú o tom, že máte vo vzťahu iných ľudí. Musíte si byť veľmi istí a mať vo vzťahu už vybudovanú hlbokú dôveru,“ vysvetľuje Price. „Obaja partneri musia mať rovnaký názor na sex. Je to len fyzický akt alebo je to o láske?“

Existujú rôzne scenáre, ktoré privádzajú ľudí k otvoreným vzťahom, ale v konečnom dôsledku by to malo byť niečo, na čom sa obaja partneri zhodnú a na čo sú pripravení.

„Otvorené vzťahy si vyžadujú veľkú dôveru medzi partnermi,“ hovorí Price. "Ak to jedna osoba naozaj nechce a napriek tomu s tým bude súhlasiť, bude mať neustálu bolesť a strach zo straty druhej osoby."

Price odporúča, aby ľudia, ktorí majú záujem o nadviazanie otvoreného vzťahu, „by boli schopní prijať dohodnuté hranice pre otvorený vzťah. Mali by praktizovať vysokú úroveň čestnosti. Mali by mať vysokú úroveň dôvery a dobrú úroveň komunikácie.“

Otvorený vzťah je zdravý len vtedy, keď sú v ňom obaja partneri a obaja súhlasia s hranicami a očakávaniami.

Nie je to záchranným kolesom

Ešte predtým, než nastolíte tému otvoreného vzťahu, ujasnite si, prečo to chcete skúsiť. Uistite sa, že to nie je preto, aby ste zachránili už tak problémový vzťah, pretože to pravdepodobne nepomôže situácii, pretože sa vyžaduje úroveň dôvery a čestnosti.

Ako diskutovať o otvorení vášho vzťahu závisí od štádia, v ktorom sa vy a váš partner vo vašom vzťahu nachádzate. Ak ide o nový vzťah alebo sa ešte len spoznávate, je optimálny čas vysvetliť, čo si myslíte o monogamii a prečo si myslíte, že otvorený vzťah by bol prospešný. Ubezpečte partnera, že to nemá nič spoločné s nedostatkami z ich strany. Neprezentujte to ako ultimátum a dajte partnerovi čas a priestor na spracovanie informácií.

Ak ste v dlhodobom vzťahu, diskusia môže byť zložitejšia. Potvrďte, či bolo očakávanie monogamie jasné a prečo chcete preskúmať iné možnosti. Ujasnite si hranice a usmernenia, ktoré by ste si stanovili pre otvorený vzťah.

Uistite sa, že váš partner cíti pohodlne povedať „nie“. Nemali by sa cítiť súdení alebo pod tlakom, aby plnili to, čo chcete. Rešpekt k pocitom toho druhého je dôležitý pre akýkoľvek typ vzťahu.

Buďte k sebe úprimní

Ak sa chcete zapojiť do zdravého otvoreného vzťahu, musíte byť o svojich pocitoch veľmi úprimní. V niektorých prípadoch môžete byť presvedčení, že vám nebude prekážať, ak váš partner komunikuje s inými ľuďmi, hovorí Leeth, ale keď sa to skutočne stane, môže sa vám zlomiť srdce.

Mnohokrát je to preto, že jeden partner chce vidieť iných ľudí a zároveň zachovať súčasný vzťah a druhý partner súhlasí, aby vzťah pokračoval.

Ak s otvorením vzťahu súhlasíte len preto, že nechcete prísť o partnera, je to znak toho, že váš otvorený vzťah pravdepodobne nebude zdravý. Buďte k sebe brutálne úprimní o tom, či ste alebo nie ste na jednej lodi.

Výhody otvoreného vzťahu 

Poskytne emocionálnu slobodu - Je ťažké spoliehať sa na jednu osobu, ktorá splní všetky vaše emocionálne potreby, najmä preto, že môže potrebovať niečo iné, než čo potrebujete v danom okamihu. To je často kľúčová hybná sila pre ľudí, ktorí chcú riešiť výhody a nevýhody otvoreného vzťahu.

Uspokojte všetky sexuálne potreby

Viac spojení - Monogamný vzťah môže byť dusný, najmä ak robíte všetko spolu. Namiesto toho zvládať klady a zápory otvoreného vzťahu znamená mať vo svojom živote viac ľudí.

Otvoprenosť - Čeliť kladom a záporom otvoreného vzťahu neodstráni duševné problémy, ale môže to znamenať lepšiu komunikáciu a spojenie. Problémy v týchto témach sú často hlavnou príčinou nevery.

Spoznanie samého seba - Vytvorenie pravidiel na vyváženie výhod a nevýhod otvoreného vzťahu si vyžaduje čas a úsilie od oboch partnerov. Prostredníctvom tohto procesu sa dozviete oveľa viac o svojich potrebách, túžbach a hraniciach.

Menšie riziko zlyhania - Niektorí ľudia si vyberajú výhody a nevýhody otvoreného vzťahu, aby sa vyhli rozchodu. Koniec koncov, je to spôsob, ako získať trochu priestoru a zároveň uspokojiť svoju zvedavosť. Neznamená to, že nie ste oddaní svojmu primárnemu partnerovi, ale znamená to, že chcete žiť svoj život. Tieto dva prístupy môžu spolupracovať.

Nevýhody

Strach - Jednou z kľúčových nevýhod otvoreného vzťahu je emocionálna smršť, s ktorou sa možno budete musieť vysporiadať. Ak máte tendenciu chcieť svojho partnera pre seba, otvorený vzťah môže vyvolať príliš veľa úzkosti a strachu.

Žiarlivosť - Môžete závidieť inej osobe vášho partnera, čo môže vyvolať psychologické problémy a stres.

Blokovanie a dusenie emócií - Blokovanie našich emócií a predstieranie, že sme v poriadku s kladmi a zápormi otvoreného vzťahu, len zvýrazní náš stres a úzkosť. Tento nedostatok zraniteľnosti môže viesť k duševným problémom a poruchám, vrátane možno vášho primárneho vzťahu.

Bláznivá logistika  - Ak nejde len o vedľajšie sexuálne vzťahy - Nezabúdajme, že jednať s jedným partnerom môže byť dosť ťažké. Musíte zvládnuť viac ako jeden, vrátane rôznych dátumov a výletov.
Pridajte k tomu všetky očakávania od svojej práce, detí a všetkého ostatného vo vašom živote a možno prídete o svoje potreby a čas osamote.

Aby to fungovalo, musíte si vybudovať pevný základ dôvery s jasnými pravidlami a očakávaniami.

Potom majú monogamné aj nemonogamné vzťahy rovnakú šancu na šťastie. Trik je v tom, aby ste sa uistili, že viete, čo od svojich vzťahov chcete, a že máte sebaúctu a pozitívne vnútorné presvedčenia, aby to fungovalo. Ak si nie ste istí, pracujte s terapeutom, aby ste spoznali svoje očakávania od života a to, čo chcete od svojich vzťahov.

Zdroje:

https://www.brides.com/what-is-an-open-relationship-1022075

https://www.psycom.net/relationships/open-relationship

https://www.insider.com/guides/health/sex-relationships/open-relationship

https://www.marriage.com/advice/relationship/pros-and-cons-of-an-open-relationship/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: somananda.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies