Protesty na východe Líbye dosiahli svoj cieľ, vláda v Tobruku podala demisiu

NETKY.SK • 14 September 2020, 14:16 • 2 min
Protesty na východe Líbye dosiahli svoj cieľ, vláda v Tobruku podala demisiu

KÁHIRA - Pod tlakom protestov proti zlým životným podmienkam podala demisiu medzinárodne neuznaná vláda so sídlom vo východolíbyjskom Tobruku.

slovakia

left justify in out

Odovzdanie moci 

Predseda vlády Abdalláh Sání podal demisiu v nedeľu do rúk predsedu parlamentu Akílu Sáliha, taktiež so sídlom v Tobruku. Sálih požiadal Sáního, aby vykonával funkciu dočasného premiéra až do vymenovanie nového kabinetu.

 

img

 

Demisia vlády prišla po štyroch dňoch protestov na líbyjskom východe, ktorého obyvatelia protestovali proti zlým životným podmienkam a korupcií v štátnych orgánoch.

 

Podpálenie vládnej budovy 

Rozhnevaní, prevažne mladí demonštranti v sobotu podpálili vládnu budovu vo východolíbyjskom meste Benghází. OSN preveruje správy o tom, že v meste Mardž polícia strieľala do protestujúcich, pričom bolo zranených niekoľko osôb.

 

img

 

Vplyvný vojenský veliteľ Chalífa Haftar, ktorý stojí za vládou a parlamentom v Tobruku, v nedeľu vyhlásil, že protestujúci majú právo na vyjadrenie svojho názoru. Zároveň však varoval pred zneužívaním nespokojnosti obyvateľstva zo strany "sabotérov" a "votrelcov".

 

V posledných mesiacoch Líbyjčanov čoraz viac trápia výpadky dodávok elektrického prúdu a vody. "Tobracký" parlament v piatok pripísal zodpovednosť za tento stav konkurenčnej, medzinárodne uznanej vláde so sídlom v oficiálnom hlavnom meste Tripolis, ktorá podľa neho "drancuje" krajinu.

 

img

 

Nespokojnosť aj v Tripolise

Protesty sa v uplynulých dňoch konali aj v Tripolise a ďalších mestách na západe Líbye, kde demonštranti vyjadrovali nespokojnosť s nedostatkom základných služieb a požadovali uskutočnenie dlhoodkladaných volieb.

 

Politický systém krajiny 

Líbya má už niekoľko rokov dve konkurenčné vlády - v Tripolise a Tobruku; každú z nich podporujú iné domáce ozbrojené skupiny a zahraničné mocnosti. Vládu premiéra Fájiza Sarrádža sídliacu v Tripolise okrem OSN a EÚ podporujú aj Turecko a Katar. "Východná" vláda má podporu Francúzska, Ruska, Jordánska, Spojených arabských emirátov a ďalších dôležitých arabských krajín.

 

img

 

Pokusy o prímerie neúspešné 

OSN, Spojené štáty a ďalšie krajiny sa snažia, aby medzi znepriatelenými stranami v Líbyi zavládlo trvalé prímerie a aby sa podarilo ukončiť dvojvládie v tejto na ropu bohatej krajine. V auguste obe strany vyhlásili separátne prímeria a minulý týždeň sa ich zástupcovia stretli na rokovaniach v Maroku. Doteraz všetky pokusy o vyriešenie líbyjskej krízy zlyhali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona