Falošné kamarátstva či tie toxické čo ťa tlačia dole: Ako ich rozpoznať na míle ďaleko a odohnať ešte ďalej

NETKY.SK • 2 Január 2024, 19:00 • 2 min
Falošné kamarátstva či tie toxické čo ťa tlačia dole: Ako ich rozpoznať na míle ďaleko a odohnať ešte ďalej

Už ste sa niekedy pristihli pri tom, ako rozmýšľate, či ľudia, ktorých nazývate priateľmi, sú naozaj vaši priatelia? Viete, kto sú vaši skutoční priatelia? Ako rozoznáte falošných priateľov a skutočných priateľov?

slovakia

left justify in out

Falošní priatelia sú ľudia, ktorí predstierajú, že im na vás záleží, no v skutočnosti je to celkom inak. "Priatelia za pekného počasia", majú tendenciu správať sa ako priatelia iba vtedy, keď im to prospieva, hovorí Aimee Daramus, PsyD , klinická psychologička z Clarity Clinic v Chicagu. Zistiť, že niekto je falošný priateľ, nie je ľahké. Existuje však niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť vyrovnať sa s nimi.

Skutoční priatelia môžu byť cenným zdrojom emocionálnej a praktickej podpory.

Výskum nám v skutočnosti ukazuje, že mať dobrých priateľov je spojené s nižším stresom a lepším duševným a fyzickým zdravím.

 Mať falošného priateľa vás však môže emocionálne ovplyvniť.

"Ja" syndróm pseudokamarátov

 

Priateľstvo je životne dôležitým zdrojom šťastia a pohody, ale nanešťastie niektorí jednotlivci predstierajú, že sú skutoční priatelia, keď sú čímkoľvek iným.

Identifikácia falošného priateľa presahuje povrchnú pretvárku. Títo jednotlivci sa len málo starajú o vaše blaho a je nepravdepodobné, že by uprednostňovali vaše najlepšie záujmy. Môžu prejavovať nečestnosť, oportunistické sklony alebo majú za cieľ ťažiť z vášho priateľstva.

Jedným z kľúčových ukazovateľov falošných priateľov je ich nedostatok skutočného záujmu o váš život, pocity a obavy. Namiesto toho sa zameriavajú predovšetkým na seba a prejavujú postoj „ja, ja a ja“. Navyše títo pseudopriatelia ponúkajú podporu len vtedy, keď to slúži ich záujmom a často prinášajú do vášho života negativitu, drámu alebo kritiku.

Nečestnosť je ďalším varovaním. Falošní priatelia môžu zradiť vašu dôveru tým, že zdieľajú vaše tajomstvá s ostatnými, ohovárajú vás alebo sa zapájajú do tohto správania.

Reciprocita je základom skutočných priateľstiev, kde obe strany dávajú a berú. Falošní priatelia však túto rovnováhu prehliadajú a berú si ju iba bez toho, aby na oplátku niečo poskytli.

 

Typy falošných priateľov

Priateľ do pekného počasia: Priatelia za pekného počasia sú tam, keď sú dobré časy, ale nie sú nikde, keď sú veci ťažké.

Oportunista: Oportunisti vždy hľadajú, čo by mohli zo vzťahu vyťažiť. Budú nablízku, keď od vás niečo budú potrebovať, ale zmiznú, keď budete potrebovať pomoc alebo podporu.

Lichotník: Lichotníci vás zasypávajú komplimentmi a chválou, ale ich úmysly nie sú skutočné. Používajú lichôtky, aby vás zmanipulovali, aby ste robili veci za nich.

Konkurent: Konkurenti vnímajú vaše úspechy ako hrozbu pre seba. Zľahčujú vaše úspechy, podkopávajú vaše úsilie alebo sa vás snažia zvýšiť, aby ste si udržali pocit nadradenosti.

Klebetník: Klebetníci sú ľudia, ktorí sa vyžívajú v dráme a fámach. Môžu o vás šíriť lži alebo osobné veci, čo môže poškodiť vašu povesť a vzťahy.

Využívači: Títo ľudia využívajú vašu láskavosť a štedrosť. Využívajú vaše zdroje, či už sú to peniaze, majetok alebo láskavosť, bez skutočnej vďačnosti alebo odplaty.

Hľadač validácie: Hľadači validácie potrebujú vašu pozornosť, potvrdenie a chválu, aby si zvýšili sebaúctu no nestarajú sa o vaše blaho.

Energetický upír: Energetickí upíri korisťujú vašu energiu a zanechávajú vás fyzicky a emocionálne vyčerpanými.

Dramatický magnet: Dramatickým magnetom sa darí v chaose a konfliktoch. Vytvárajú zbytočnú drámu vo vašom živote alebo vás zaťahujú do svojich problémov pre svoju vlastnú zábavu.

Manipulátor: Manipulátori používajú vinu a manipuláciu, aby vás ovládli a dostali to, čo chcú.

Gaslighter: Títo ľudia zasa klamú, popierajú veci a mätú vás, až kým nebudete vedieť, čo je skutočné.

Čo robiť v takej situácii?

V niektorých prípadoch, ak ste už dlho priatelia a tieto zmeny sú novšie, existuje potenciál na nápravu pomocou otvorenej komunikácie. Opýtajte sa sami seba, aký je váš priateľ v iných vzťahoch. Ak si myslíte, že majú záujem a schopnosť byť voči vám zraniteľní a veľkorysí, možno by stálo za to dať svojmu priateľovi príležitosť obrátiť veci úprimným rozhovorom o tom, ako ste sa cítili.

Ak ste sa však dostali až sem a pevne veríte, že táto osoba je falošným priateľom bez nádeje na zmierenie, pravdepodobne bude najlepšie odísť.

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/signs-of-a-fake-friend-7775483

https://www.mindbodygreen.com/articles/signs-of-fake-friends

https://www.jpost.com/omg/article-759080

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: attractiondiary.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies