Ospravedlňujete si nezdravé návyky a neviete prestať spontánne nakupovať? Možno máte kognitívnu disonanciu

NETKY.SK • 21 Február 2024, 13:45 • 2 min
Ospravedlňujete si nezdravé návyky a neviete prestať spontánne nakupovať? Možno máte kognitívnu disonanciu

Diskomfort spôsobený nesúladom medzi našimi presvedčeniami, postojmi alebo správaním a novými informáciami či skúsenosťami, ktoré sú s nimi v rozpore, označujeme kognitívna disonancia. Tento jav patrí medzi najvýznamnejšie a najskúmanejšie fenomény psychológie.

slovakia

left justify in out

Kognitívna disonancia je fenomén, ktorý zahrňuje konflikt medzi novými informáciami, postojmi, vierou alebo správaním. V človeku tento konflikt vyvoláva pocit mentálneho diskomfortu, ktorý následne vedie ku zmene pôvodných postojov, viery alebo správania. To sa deje za účelom zníženia diskomfort a znovu nastolenia psychickej stability.

Ospravedlňovanie nezdravých návykov

Medzi každodenné príklady patrí ospravedlňovanie nezdravých návykov alebo racionalizácia impulzívnych nákupov. Je to spôsob, akým naša myseľ zosúlaďuje protichodné myšlienky. Kognitívna disonancia zohráva úlohu pri šírení falošných správ a dezinformácií. Ľudia prijímajú informácie, ktoré sú v súlade s ich presvedčením. Je to výzva pre informované rozhodovanie.

Známky kognitívnej disonancie

Každý do určitej miery zažíva kognitívnu disonanciu, ale to neznamená, že je vždy ľahké ju rozpoznať. Niektoré príznaky, že to, čo cítite, môže súvisieť s nesúladom, zahŕňajú:

- Pocit nepohodlia predtým, ako niečo urobíte alebo urobíte rozhodnutie;

- Pokúšate sa zdôvodniť alebo zdôvodniť rozhodnutie, ktoré ste urobili, alebo akciu, ktorú ste urobili;

- Cítite sa trápne alebo hanbíte sa za niečo, čo ste urobili, a snažíte sa skryť svoje činy pred ostatnými ľuďmi;

- Prežívanie viny alebo ľútosti za niečo, čo ste urobili v minulosti;

- Robiť veci kvôli sociálnemu tlaku alebo strachu z premeškania (FOMO) , aj keď to nebolo niečo, čo ste chceli.

Najskúmanejší fenomén psychológie

Príčinu Festinger videl v negatívnych pocitoch sprevádzajúcich zistenie, že sme verili niečomu nezmyselnému, obzvlášť ak sme do toho investovali veľa času, úsilia a financií. Keďže ľudia majú tendenciu premýšľať o sebe ako o tých inteligentných, pre ostávajúcich členov bolo jednoduchšie veriť ešte silnejšie než si pripustiť, že dôverovali falošnému proroctvu.

Diskomfort spôsobený nesúladom medzi našimi presvedčeniami, postojmi alebo správaním a novými informáciami či skúsenosťami, ktoré sú s nimi v rozpore, označujeme kognitívna disonancia. Tento jav patrí medzi najvýznamnejšie a najskúmanejšie fenomény psychológie.

Každodenné príklady

Bežným príkladom kognitívnej disonancie je racionalizácia, ku ktorej dochádza, keď ľudia „podvádzajú“ počas diéty. Koľkokrát ste sa zaviazali k zdravej výžive, keď hrozilo, že šiška, košíček alebo iná lahodne vyzerajúca potravina vás vyvedie z kurzu? Možno ste si pomysleli: „Eh, to je len jedna šiška. Dnes vynechám obed, aby som doplnil kalórie.“ Alebo si poviete: "V skutočnosti to nie je  toľko  kalórií."

Keď vidíme blízkeho priateľa, ako niečo kradne, a pevne veríme, že kradnutie je neetické, váhame ho odsúdiť, pretože sa bojíme, že by sme mohli stratiť priateľstvo. To spôsobuje kognitívnu disonanciu medzi vernosťou svojmu priateľovi a robením toho, čo si myslíme, že je správne. 

Môžeme byť impulzívni kupujúci a svoje nákupy ospravedlňujeme tým, že to potrebujeme, aby sme sa z toho cítili dobre. Aj keď zistíme, že výrobok je chybný alebo nespĺňa naše očakávania, môžeme v sebe bojovať s týmto konfliktom, aby sme sa presvedčili, že nákup bol nevyhnutný.

Uvedomenie sa stáva riešením

Kognitívna disonancia je rozšírená a zažíva ju každý jeden človek. A v niektorých prípadoch to môže byť neuveriteľne problematické, hovorí  Alauna Curry, MD , psychiatrička zameraná na zotavenie po traume so sídlom v Houstone. „Každý by chcel vedieť povedať: ‚Mám systém viery a podľa toho sa riadim‘,“ hovorí.

Jednoduché rozpoznanie toho, kedy prežívate napätie, môže byť užitočné, aj keď nedokážete úplne vyriešiť tieto rozporuplné pocity. Noulas hovorí, že vám dáva príležitosť rásť. „Čím viac si uvedomujete, že zažívate kognitívnu disonanciu, tým viac ste schopní porozumieť sebe na hlbšej úrovni a preskúmať, aké hodnoty, morálka a presvedčenie sú pre vás skutočne dôležité z krátkodobého a dlhodobého hľadiska,“ povedala. hovorí.

Príčiny kognitívnej disonancie

Kognitívna disonancia nastáva, keď sú situácie v rozpore s vecami, ktorým veríte alebo chcete. Napríklad:

Očakávania druhých: Je bežné, že očakávania ľudí od vás sú v rozpore s vašimi osobnými hodnotami. Môžete byť požiadaní, aby ste v práci alebo v osobnom živote urobili niečo, čo je v rozpore s týmito hodnotami; napríklad vás môžu požiadať, aby ste klamali, niekoho zavádzali alebo uprednostnili záujmy vášho zamestnávateľa pred záujmami zákazníka.

Závislosť: Osoba so závislosťou od technológií môže byť nútená pokračovať vo svojom nezdravom správaní, aj keď chápe, že to poškodzuje ich vzťahy a zasahuje do školy alebo práce.

Privilégium: Ľudia môžu ignorovať nerovnosti medzi sebou a ostatnými zo strachu, že stratia výhody privilégií. Toto sa môže stať aj ľuďom, ktorí tvrdia, že veria v rodovú, etnickú alebo náboženskú rovnosť.
Nové informácie: Osoba si možno neuvedomuje, že sa správa, ktorá škodí jej alebo iným. Keď dostanú nové informácie, ktoré odhalia problémy s ich správaním, môžu pocítiť vinu alebo hanbu, ale môžu sa tiež pokúsiť ospravedlniť svoje správanie alebo zdiskreditovať nové informácie. 

Rozhodovanie: Niekedy sú ľudia nútení vybrať si medzi rovnako príťažlivými alternatívami. Tieto voľby môžu v človeku zanechať pocit kognitívnej disonancie.

Nerealistické očakávania: Ľudia, ktorí majú nerealistické očakávania o veciach vo svojom živote vrátane kariéry a vzťahov s ostatnými, môžu zažiť kognitívnu disonanciu súvisiacu s týmito očakávaniami. 

Strach zo zmeny: Ľudia, ktorí sa boja zmeny, môžu hovoriť alebo robiť veci, ktoré sú v rozpore s ich presvedčením. Napríklad, keď ženy nemohli voliť, tí, ktorí boli proti hlasovaniu žien, nazvali ženy bojujúce za volebné práva „neženské".

Trauma: Ľudia, ktorí zažili traumu, sa môžu vyhýbať diskusii, pretože nechcú znovu prežiť tieto emócie. 

Spravodlivosť: Niekedy majú ľudia silné náboženské alebo osobné presvedčenie, ktoré je v rozpore s vedou alebo skúsenosťami. 
Krytie činov: Keď sa niekto rozhodne zle, neplánovane klame alebo potrebuje chrániť svoju povesť iným spôsobom, môže robiť veci, ktoré sú v rozpore s ich vlastným presvedčením. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: invivomagazin.sk, medium.com, stryko.sk, verywellmind.com, everydayhealth.com, medicinenet.com; titulná foto: stryko.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies