Pre lesné požiare v Kanade evakuujú jedno z najväčších miest na ďalekom severe

NETKY.SK • 17 August 2023, 09:07 • 2 min
Pre lesné požiare v Kanade evakuujú jedno z najväčších miest na ďalekom severe

Ottawa 17. augusta (TASR) - Kanadské úrady nariadili v stredu evakuáciu obyvateľom mesta Yellowknife - jedného z najavších miest na kanadskom ďalekom severe, ohrozujú ho totiž lesné požiare.

slovakia

left justify in out

"Nanešťastie situácia s lesnými požiarmi sa opäť zhoršila a požiar horiaci západne od Yellowknifu v súčasnosti predstavuje pre mesto skutočnú hrozbu," uviedol minister životného prostredia regionálnej vlády kanadského Severozápadného teritória Shane Thompson.

 

Takmer 20.000 obyvateľov Yellowknifu, ktoré je tiež hlavným mestom Severozápadného teritória, musí podľa nariadenia Thompsonovho rezortu mesto opustiť do piatkového poludnia. Z mesta smerom na juh pritom vedie len jedna diaľnica, pre obyvateľov však budú zriadené aj komerčné a vojenské lety. Lesný požiar, ktorý mesto ohrozuje, sa v stredu večer nachádzal asi len 17 kilometrov od Yellowknifu. 

"Chcem zdôrazniť, že mesto nie je v bezprostrednom nebezpečenstve. Bez dažďa je však možné, že (požiar) dosiahne do víkendu predmestie," uviedol Thompson. Zároveň obyvateľov varoval, že ak sa rozhodnú zostať, vystavia seba i iných riziku. Na území Severozápadného teritória v súčasnosti horí 230 požiarov a v celej Kanade vyše 1000.

 

Okrem Yellowknifu nariadili úrady v Severozápadnom teritóriu už evakuáciu aj niekoľkým ďalším mestečkám a komunitám pôvodných obyvateľov. Spolu s obyvateľmi Yellowknifu sa tak bude musieť v dôsledku požiar vysídliť približne polovica obyvateľov tohto kanadského teritória.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies