Čo sa ráta do pitného režimu?

NETKY.SK • 9 December 2019, 10:17 • 2 min
Čo sa ráta do pitného režimu?

Nie len strava, ale najmä pitný režim má veľký vplyv na naše zdravie. Viete, koľko vody by ste mali denne vypiť a čo sa vlastne ráta do pitného režimu?

slovakia

left justify in out

Voda je jednou z najdôležitejších chemických zlúčenín našej planéty, ktorú vôbec poznáme a zároveň ju potrebujeme na každodennej báze k nášmu životu. Pokrýva odhadom 71% povrchu zeme a približne toľko isto jej máme v ľudskom tele (72%).

 

img

 

Odporúčané množstvo vody

Človek by mal denne vypiť 2 až 3 litre vody, no toto je len priemer, ktorý ovplyvňuje niekoľko faktorov. Športové aktivity, telesná váha ale aj zdravotný stav či prostredie ovplyvňujú množstvo vody, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Dokonca deti, ale aj niektorí dospelí môžu mať nízky prah smädu a často zabúdajú piť. V súčasnosti existuje niekoľko pomôcok ako aplikácie či inteligentné fľaše, ktoré nám pripomínajú, aby sme sa napili. Patrí však do pitného režimu len voda, alebo aj iné tekutiny či dokonca potraviny?

 

img

 

Patrí káva do pitného režimu?

V káve sa nachádza ľuďmi milovaný kofeín, ktorý nás síce na pocit nakopne, no naše telo skôr dehydratuje, ako hydratuje. Práve preto by ste mali k rannej kávičke vypiť ideálne nesýtenú čistú vodu, ktorá doplní úroveň tekutín v tele.

 

img

 

Alkohol a pitný režim

Napriek tomu, že príjemne vychladené pivo ale pohár vína dokáže občas pohladiť na duši, dokáže alkohol narobiť v tele veľkú šarapatu. Alkohol je tekutina, ktorá telo odvodňuje a práve preto pri jeho požití môžete cítiť smäd.

 

img

 

Potraviny

Polievky, mlieko, zeleninové a ovocné šťavy sa nepočítajú do množstva prijatých tekutín.

 

Sladené a energetické nápoje

Niektorí vrcholoví športovci pijú počas tréningov rôzne nápoje obohatené o minerály, energetické nápoje či dokonca proteínové nápoje. Tieto tekutiny môžu z jednej strany napomáhať pri zvýšení výkonu, no nesmie sa zabúdať ani na čistú vodu. Sladené nápoje majú väčšinou kladný oxidačno - redukčný potenciál, ktorý nie je nášmu telu prirodzený. Preto sa odporúča obmedziť ich príjem na minimum.  

 

img

 

Špecialisti tiež odporúčajú piť vodu s vyšším pH, najmä pri vyššom fyzickom výkone, strese či chorobe. Zásadité vody dokážu efektívnejšie hydratovať naše bunky a tým detoxifikovať organizmus.

 

Čo teda patrí do pitného režimu?

Voda, bylinný čaj. Voda sa tiež nachádza v zelenine aj ovocí, napríklad v rajčínách je 94,5% vody, v uhorke 96,7% a podobne. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies