OSN začala naliehavo hľadať peniaze pre Donbas

NETKY.SK • 19 September 2019, 10:08 • 2 min
OSN začala naliehavo hľadať peniaze pre Donbas

KYJEV – Humanitárny fond na podporu Ukrajiny by mal dostať 52 miliónov dolárov na zabezpečenie civilistov počas vojny na Donbase v zimnom období. Na brífingu v sídle OSN to povedal zástupca generálneho tajomníka OSN Stefan Dujarrick.

slovakia

left justify in out

"OSN a naši humanitárni partneri žiadajú, aby sa našlo 52 miliónov dolárov na zabezpečenie najnaliehavejších humanitárnych potrieb v zime, keď teplota klesne na -15 až -20 stupňov Celzia,“ povedal Dujarrick.

 

Dodal, že plán humanitárnej reakcie OSN na Ukrajinu pre rok 2019, ktorý stanovuje celkové finančné potreby vo výške 162 miliónov dolárov a teraz je naplnený len na 32%.

 

"Približne 16 miliónov dolárov z finančných prostriedkov, ktoré sú teraz okamžite potrebné na ochranu civilistov, pôjde na pomoc obetiam odmínovania, označovania oblastí zasiahnutých mínami a odmínovania teritórií pred tým, ako budú pokryté snehom,“ upresnil Dujarrick.

 

Zástupca generálneho tajomníka OSN pripomenul, že približne 2 milióny ľudí na území Donbasu kontrolovaného ukrajinskou vládou, žije na územiach kontaminovaných mínami a výbušnými zariadeniami.

 

"Prostriedky sa poskytnú aj na pomoc 80 000 ľuďom žijúcim v päťkilometrovom pásme pri kontaktnej línii na východnej Ukrajine, na prístup k lekárskym službám – mobilné lekárske tímy alebo na poskytnutie peňazí ľuďom na cestu do zdravotníckych zariadení,“ zhrnul Dujarrick.

 

2. februára 2019 OSN zriadila Spojený fond humanitárnej pomoci pre Ukrajinu a vyzvala darcov, aby sa k nemu pripojili, aby pomohli obyvateľom Donbasu trpiacim ozbrojeným konfliktom.

 

Spojený fond humanitárnej pomoci pre Ukrajinu (Ukraine Humanitarian Pooled Fund) patrí k tzv. Country – based Pooled Funds OSN, ktoré umožňujú darcom – vládam, medzinárodným a mimovládnym organizáciám – prispievať k podpore miestneho humanitárneho úsilia. Týmto spôsobom môžu finančné prostriedky rýchlo, koordinovaným a cieleným spôsobom dochádzať ku humanitárnym partnerom v konfliktných zónach.   

                 

               

                



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies