Doležal zachraňuje spackaný projekt D1/D4. Pripravuje zákon, ktorý chce schvaľovať v zrýchlenom konaní

NETKY.SK • 30 September 2021, 21:45 • 2 min
Doležal zachraňuje spackaný projekt D1/D4. Pripravuje zákon, ktorý chce schvaľovať v zrýchlenom konaní

BRATISLAVA - Prepojenie dvoch diaľnic neďaleko hlavného mesta stojí na dokončení kľúčovej križovatky, ktorú zhotoviteľ D4/R7 už predpripravil.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pripravuje "lex D1/D4", ktorý by mal pomôcť zrýchliť niektoré procesy pri dokončení križovatky dvoch diaľnic. Zmena zákona súvisí s tým, že bude treba prestavať privádzače, ktoré postavil koncesionár, na obchádzkové trasy. Šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) o tom informoval na sociálnej sieti.

 

Dostavbu zabezpečí zmenou zákona

Doležal priblížil, že privádzače, ktoré postavil koncesionár, bude potrebné prestavať na tzv. obchádzkové trasy, pričom sú tam niektoré miesta, kde pravdepodobne bude ešte treba zmenu stavebného povolenia, zmenu územného rozhodnutia a prípadné posudzovanie vplyvov.

 

 

Rezort má preto konkrétne návrhy na zmenu zákona o mimoriadnych opatreniach pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest. "Máme konkrétne návrhy, ako urýchliť prípadné povoľovacie procesy, ten zákon bude lex D1/D4," dodal Doležal. Plánuje ho predložiť tak, aby mohol byť schválený v skrátenom legislatívnom konaní už na najbližšom rokovaní parlamentu. Je presvedčený, že zrýchlený režim k novele zákona si bude vedieť obhájiť.

 

Populistické návrhy nepodporí

Ozrejmil, že pôvodne mal zámer skrátiť niektoré lehoty vo verejnom obstarávaní, najmä pri revíznych postupoch a správnych konaniach, ktoré posudzujú námietky na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO), od toho však po rokovaniach s úradom upustil. Ocenil konštruktívny prístup ÚVO.

 

"Uvedomujú si závažnosť a verejný význam tohto projektu, a preto budú náležite postupovať aj pri posudzovaní prípadných námietok," ubezpečil Doležal.

 

Minister reagoval aj na pozmeňujúci návrh šéfa parlamentného hospodárskeho výboru Petra Kremského (OĽaNO) k novele zákona o významných investíciách, ktorým chce urýchliť dopravné stavby, napríklad aj D1/D4. Doležal podotkol, že tento zákon hovorí najmä o zahraničných investíciách a o urýchlení niektorých typov povoľovacích konaní.

 

"Ale tu nie je problém získavania povolení, tá križovatka je vypovoľovaná. My sme v procese verejného obstarávania, čiže toto je tak strašne lacno populistické," vyhlásil.

 

Prečítajte si tiež: Minister dopravy sľubuje, že koncom septembra sprejazdnia nultý obchvat D4R7



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies