OSN upozornila na ohrozené zásoby vody vo svete

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 10:30 • 2 min
OSN upozornila na ohrozené zásoby vody vo svete

NEW YORK - Zásoby vody sú vo svete v dôsledku nadmernej spotreby, znečistenia a klimatickej zmeny čoraz viac ohrozené. Organizácia Spojených národov na to upozornila v utorok v správe zverejnenej niekoľko hodín pred začiatkom Konferencie OSN o vode.

slovakia

left justify in out

Svet "slepo kráča nebezpečnou cestou", pretože neudržateľná spotreba, znečistenie a globálne otepľovanie odčerpávajú zásoby vody, uviedol v predslove generálny tajomník OSN António Guterres.

 

img

 

Konferencia OSN o vode začne v stredu v New Yorku. Spoluorganizujú ju Holandsko a Tadžikistan a zhromaždí sa na nej zhruba 6500 účastníkov vrátane stovky ministrov a desiatok lídrov krajín. "Ak sa nič neurobí, bude to scenár ako obvykle – bude to naďalej 40 až 50 percent svetovej populácie, ktorá nemá prístup k sanitácii, a približne 20 až 25 percent svetovej populácie nebude mať prístup k bezpečnej (pitnej) vode," povedal vedúci autor správy OSN Richard Connor. Dodal, že so svetovou populáciou, ktorá každým dňom rastie, "bude v absolútnych číslach stále viac ľudí, ktorí nebudú mať prístup k týmto službám".

 

Na konferenciu pozvali vládnych predstaviteľov i zástupcov súkromnej sféry, aby predložili návrhy pre tzv. akčný program pre vodu, ktorý by tento trend zvrátil a pomohol splniť rozvojový cieľ stanovený v roku 2015, a to zabezpečiť "prístup k vode a sanitácii pre všetkých do roku 2030". Posledná konferencia na takejto vysokej úrovni o tejto problematike, ktorej chýba svetová dohoda alebo špecializovaná agentúra OSN, sa konala v roku 1977 v Mar del Plata v Argentíne.

 

img

 

Správa OSN upozorňuje, že "nedostatok vody sa stáva endemickým javom" v dôsledku nadmernej spotreby a znečistenia, zatiaľ čo globálne otepľovanie zvýši sezónny nedostatok vody v oblastiach, ktoré jej majú dostatok, ako aj v tých, ktoré sú už teraz pod tlakom. "Asi desať percent svetovej populácie žije v krajinách, kde nedostatok vody dosiahol vysokú či kritickú úroveň," píše sa v správe. Podľa najnovších klimatických štatistík OSN približne polovica svetovej populácie v súčasnosti zažíva aspoň v určitej časti roka vážny nedostatok vody. Najvýraznejšie to pociťujú chudobní ľudia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona