Čína a USA obnovili rokovania o ukončení obchodného sporu

NETKY.SK • 7 Január 2019, 10:55 • 2 min
Čína a USA obnovili rokovania o ukončení obchodného sporu

PEKING - Čína a Spojené štáty chcú spolupracovať po obchodnej stránke. Uviedlo to v pondelok čínske ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s obnovením obchodných rokovaní medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktoré sa snažia ukončiť svoj spor.

slovakia

left justify in out

Americká delegácia, ktorú vedie Jeffrey Gerrish, zástupca obchodného reprezentanta, už pricestovala do Pekingu na prvé rozhovory od vlaňajšej dohody prezidentov Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga o 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne. Tá už zasiahla aj medzinárodné trhy. Členmi delegácie sú tiež predstavitelia amerického ministerstva financií, obchodu, poľnohospodárstva a energetiky.

 

img

Čínsky prezident Si Ťin-pching

 

Trump v nedeľu (6.1.) povedal, že "obchodné rozhovory s Čínou prebiehajú veľmi dobre, a že oslabenie čínskej ekonomiky je pre Peking dôvodom, aby sa snažil o dohodu."

 

Čína podľa neho od začiatku zastávala názor, že trenice medzi oboma krajinami nie sú dobré ani pre jednu z nich, ani pre svetovú ekonomiku. Trump uvalil minulý rok dovozné clá na čínske produkty za stovky miliárd dolárov a pohrozil ďalšími clami, aby dotlačil Peking k zmene svojho prístupu k dotáciám v priemysle, ochrane duševného vlastníctva a hackerstvu. Čína na oplátku zaviedla clá na americké produkty.

 

img

 

"Pokiaľ ide o to, či je na tom čínska ekonomika dobre alebo nie, už som to vysvetlil. Čínsky rozvoj má dostatok húževnatosti a obrovský potenciál. Pevne veríme v silné dlhodobé fundamenty čínskej ekonomiky," dodal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies