Ministerstvo školstva chce viac pomáhať učiteľom a zriadiť školské podporné tímy

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 12:02 • 2 min
Ministerstvo školstva chce viac pomáhať učiteľom a zriadiť školské podporné tímy

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva má v pláne pomôcť školám a zjednodušiť existujúci poradenský systém. Má to pomôcť aj rodičom a deťom.

slovakia

left justify in out

Nový systém poradenstva od ministerstva zahŕňa najmä pomoc učiteľom, školské podporné tímy aj vznik nových poradenských centier.  Branislav Gröhling to príblížil na dnešnej tlačovej besede k reforme poradenského systému.

 

img

 

Dodal, že v tejto súvislosti ministerstvo plánuje od stredy 10. marca diskutovať s jednotlivými aktérmi, teda s okresnými úradmi či združeniami základných škôl, ktorí môžu posielať svoje otázky na špeciálne vytvorený mail.

 

img


Ďalej vysvetlil, že cieľom rezortu je zlepšiť a zjednodušiť existujúci poradenský systém. Ak sa sprehľadní pre rodičov, určite sa poradenské služby dostanú bližšie k deťom. Nový systém poradenstva ministerstvo rozčlenilo do piatich stupňov.

 

Nový systém v piatich úrovniach

 

Prvá úroveň zahŕňa učiteľa v triede. V tomto prípade ide o metodickú podporu učiteľov pre prácu s deťmi so špeciálnymi potrebami. Ministerstvo školstva v súčasnosti eviduje 75-tisíc takýchto deti, ktoré sú integrované na základných školách. Poradenský systém a jednotlivé kroky by mali podľa ministra smerovať práve k nim.

 

img

Do druhej úrovne patrí školský podporný tím, teda existujúce pozície na školách. Sú nimi asistenti učiteľa, logopédi alebo špeciálni pedagógovia, ale aj nové pozície. Ministerstvo pripravilo niekoľko krokov.

 

Prečítajte si tiež: Ak dieťa nemôže navštevovať škôlku alebo základnú školu, rodičom nezaniká nárok na pandemické ošetrovné

 

Prvým krokom je, že školské podporné tímy sa zadefinujú v zákone o pedagogických a odborných zamestnancov. Momentálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

 

Ďalším krokom sú uvoľnené finančné prostriedky v rámci národného projektu. Ministerstvo investovalo 83 miliónov Eur na asistentov a podporné tímy.

 

„Môžme povedať, že v súčasnosti máme 1 947 asistentov a 778 inkluzívnych tímov, ktoré tvoria špeciálni psychológovia, pedagógovia a sociálni pedagógovia,“ vymenoval Gröhling.

 

Dodal, že budú uvoľňovať ďalších osem miliónov Eur, na vzdelávanie žiakov v rámci týchto podporných tímov. Podporia aj ďalších 205 základných škôl, vytvoria 349 miest asistentov učiteľov a 131 miest pre členov podporných tímov. Školy ich nemusia kontaktovať, pôjde totiž o tie, ktoré v rámci prvého kola projektu nedostali podporu.

 

img

V treťom a štvrtom stupni vznikne nový subjekt, a to Centrum poradenstva a prevencie. Gröhling vysvetlil, že centrum bude súčasťou tretieho a štvrtého stupňa jednotlivých poradní, ktoré majú zadefinované, a teda Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a Centra špeciálno-pedagogického poradenstva.

 

Možno vás bude zaujímať: Gröhling sa vzdá miesta v Správnej rade Univerzity Komenského, ak by sa zmenili jej právomoci

 

img

V rámci piatej úrovne vznikne Špecializované centrum poradenstva a prevencie. Toto centrum bude zamerané na konkrétne špecifické diagnózy, či na jednotlivé riešenia. malo by vzniknúť osem takýchto centier tak, aby v každom krajskom meste bolo jedno.

 

Prečítajte si tiež: Matovič sa svojho magisterského titulu vzdá len pod jednou podmienkou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies