Očkovanie proti Covid-19 sa blíži aj k nám. Prečítajte si názory našich odborníkov

NETKY.SK • 20 December 2020, 14:01 • 2 min
Očkovanie proti Covid-19 sa blíži aj k nám. Prečítajte si názory našich odborníkov

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Európskej únii sa začne 27. decembra. U nás by sa malo s vakcináciou začať 26. decembra, alebo 27. decembra.

slovakia

left justify in out

Podĺa plánu  rezortu zdravotníctva, štát uzavrel zmluvy s piatimi farmaceutickými firmami, pôjde o dodanie 17 mil. vakcín.  

 

Ministerstvo zdravotníctva

 

Rezort chce zaočkovať proti koronavírusu do konca budúceho roka 3 300 000 obyvateľov, čo by predstavovalo požadovaných 70% populácie.

Prvá vakcína na Slovensku bude od spoločnosti Pfizer-BioNTech. 


Slovensko je pripravené, aktuálne sa čaká na schválenie vakcíny zo strany Európskej liekovej agentúry. V našej krajine je aktuálne k dispozícii 25 miest, kde sa bude uskladňovať a následne podávať očkovacia látka, počet týchto miest sa bude postupne navyšovať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.


Očkovanie bude dobrovoľné.
V prvom rade budú zaočkované skupiny ľudí, ktoré prichádzajú priamo do kontaktu s nakazenými, následne chronicky chorí pacienti a ľudia nad 65 rokov.

Ministerstvo predpokladá, že očkovacia látka širokej verejnosti bude k dispozícii okolo budúcoročných sviatkov Veľkej Noci.

 

 

img

 

Pozrime sa na to 


V relácii Pozrime sa na to, na televíznej stanici TA3 sa preto stretli ako diskutéri známi odborníci. V štúdiu diskutovali vedec a lekár doc. MUDr. Ing. RNDr. Peter Celec, Prof. MUDr. Vladimír Krčméry DrSc. , lekár, vedec  a odborník na tropickú a infekčnú medicínu, vedecký tajomník zo SAV Mgr. Robert Klobucký, PhD. a publicista a aktivista Jakub Goda, ktorý pôsobí na ministerstve zdravotníctva, v boji proti hoaxom.

Online bol pripojený  aj atestovaný internista a kardiológ s 11 ročnou praxou, MUDr.Ivan Vorčák.

 

Peter Celec v relácii okrem iného uviedol, že strach verejnosti z očkovania, je podľa neho spôsobený nevedomosťou.

Doktor Vorčák tiež povedal, že i jemu samotnému chýbajú informácie a otvorená diskusia, rovnako tak kampaň, ktorá by ľudom vysvetľovala a objasňovala fakty. 

 

Podľa Vorčáka, práve chýbanie tejto širokej diskusie nahráva tomu, že ľudia hľadajú informácie na konšpiračných weboch a považujú ich za pravdivé. 

 

 

 

img

 

 
Podľa Jakuba Godu tak ako pred testovaním, aj teraz sa šíria najmä na sociálnych sieťach polopravdy a lži. Goda hovorí, že na ministerstve zdravotníctva robili prieskum medzi lekármi.

 

Až 33% oslovených lekárov sa vyjadrilo, že sa už stretlo stým, že pacienti odmietajú liečbu, na základe informácií, ktoré takto získajú.

V praxi teda dochádza k tomu, že veľa ľudí sa radšej riadi tým, čo si prečítajú na internete, ako tým, čo povie lekár. 

 

Ochota zaočkovať sa bola na Slovensku vyššia na jar, kedy sme mali stovky či desiatky prípadov. Dnes dôvera ľudí klesá. 
Podľa doktora Celeca, výsledky vakcíny Pfizer-BioNTech, sú vynikajúce, ak nie dokonca lepšie, ako je tomu pri vakcínach, ktoré sa už u nás používajú.

Spolu s profesorom Krčmérym uviedli, že účinnosť vakcíny sa pohybuje medzi 90 až 95%. 

 

 

 

img

 

 

 

Profesor Krčméry

 

Profesor Krčméry v relácii ďalej povedal, že základným benefitom vakcíny je to, že zaočkovaný človek nedostane Covid19.

Bezpečnostný profil vakcíny je podľa neho dobrý. 
Vyjadril sa aj k nežiadúcim účinkom. Prvé sú bežné- mierne alergické reakcie v okolí miesta vpichu. Závažné sa doteraz v štúdii nevyskytli, ale nemožno ich vylúčiť.

 

Sú to už výraznejšie alergické reakcie na samotnú očkovaciu látku, napr anafylaktický šok. Krčméry uviedol, že za 38 rokov svojho praxe, ešte takúto reakciu po očkovaní nezažil, za to už videl umierať ľudí na nežiaduce účinky v praxi bežných liečiv.

 

Poďla profesora, v prvých mesiacoch očkovania je naďalej dôležité dodržiavať stratégiu R-O-R ( rúško, ruky, odstup) a karantény. Očkovanie je dôležité práve preto, aby sme postupne mohli znova začať žiť normálny život. 

 

 

img

 

 

Krčméry zdôraznil aj to, že spolu s doktorom Jarčuškom, vytipovali skupiny ľudí, pre ktorých by mohla byť vakcína menej bezpečná, pre to tieto skupiny obyvateľstva nebudú vakcinované v prvých fázach očkovania. 


Ako uviedol ide najmä o atopických pacientov, ľudí ktorí v minulosti prekonali anafylaktický šok, alergikov, ľudí, ktorí majú alergie aj na bežné lieky a tiež deti do 18 rokov. 

 

Doktor Vorčák

 

Podľa doktora Vorčáka, pandémiu zastaví len vakcína, otázkou podľa neho je, ktorá to bude. Doktor Vorčák uviedol, že on je zatiaľ k vakcínam skeptický.

 

Nie pre ich účinnosť, uznáva, že už zaevidované vakcíny majú účinnosť vysokú, je skeptický skôr kvôli dlhodobým nežiaducim účinkom, ktoré sa podľa neho sledujú aj dva roky.

Ostatní prítomní lekári sa ale zhodli na tom, že situácia v celom svete je natoľko kritická, že čakať nemôžeme.

 

 

img

 

Pohľad sociológa

 

Sociológ Klobucký, ktorý pracuje v Slovenskej akadémii vied uviedol, že bol vytvorený projekt Ako sa máte Slovensko. Podľa jedného z prieskumov, to s ochotou obyvateľou Slovenska dať sa zaočkovať nevyzerá dobre.

 

Na otázku, či by sa ľudia dali zaočkovať, odpovedalo len 22,3% respondentov áno. 49,9% obyvateľov odpovedalo nie. Pre odpoveď neviem sa rozhodlo 27,8% respondentov. 

 

Dôvod vidí najmä v tom, že pred akýmkoľvek opatrením, či už je to testovanie, lockdown alebo očkovanie, je potrebné, aby ľudia mali dôveru vo vládu a zdravotnícke inštitúcie. 


K záveru relácie sa všetci odborníci zhodli, že komunikáciu v téme očkovania by mali politici prenechať odborníkom. Ćím menšia dôvera ľudí vo vládu bude, tým menej ľudí sa dá na Slovensku zaočkovať. 

 

Podľa väčšiny odborníkov je teda vakcína bezpečná a jediným možným riešením situácie, v ktorej sa celý svet nachádza už takmer rok. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies