Čína bojuje proti plastom, pomôcť majú nové zákony

NETKY.SK • 20 Január 2020, 11:38 • 2 min
Čína bojuje proti plastom, pomôcť majú nové zákony

PEKING - Čína, jeden z najväčších používateľov plastov na svete, zverejnila plán na zníženie množstva plastov na jedno použitie naprieč krajinou. Nerozložiteľné tašky zakáže vo veľkých metropolách do konca roka 2020 a vo všetkých mestách a mestečkách do roku 2022. Reštauračný priemysel zase od konca roka 2020 nebude smieť používať jednorazové slamky.

slovakia

left justify in out

Čínska skládka je plná
Čína už roky zápasí s odpadom, ktorý generuje jej 1,4-miliardová populácia. Najväčšia skládka v krajine s rozlohou približne sto futbalových ihrísk je už plná, a to o 25 rokov skôr, ako bolo v pláne. Viac o skládke sa dozviete v článku "Najväčšia skládka odpadu je takmer plná o 25 rokov skôr ako sa očakávalo".

 

img

 

Štatistika produkcie odpadu v Číne

Len v roku 2017 vyzbierala Čína 215 miliónov ton odpadu z domácností. Štatistiky k jeho recyklovaniu nie sú k dispozícii. V roku 2010 Čína vyprodukovala 60 miliónov ton plastového odpadu, nasledovaná Spojenými štátmi s 38 miliónmi ton.

 

Aké zmeny nastanú v krajine?

Podľa nového zákona budú plastové tašky zakázané vo všetkých mestách do roku 2022, o 3 roky viac na implementáciu zmien budú mať obchodníci s čerstvým tovarom. Okrem slamiek budú v reštauráciách obmedzené aj plastové príbory a iné produkty. Hotely budú musieť do roku 2025 úplne upustiť od jednorázových plastov. 

 

Zákaz dovozu odpadu

Čína, kedysi najväčší dovozca plastového odpadu na svete, oznámila, že zakáže dovoz zahraničného plastového odpadu.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies