Aké sú najčastejšie dôvody prečo sa ľudia rozvádzajú a ktoré pohlavie iniciuje ukončenie manželstva častejšie?

NETKY.SK • 28 November 2023, 17:30 • 2 min
Aké sú najčastejšie dôvody prečo sa ľudia rozvádzajú a ktoré pohlavie iniciuje ukončenie manželstva častejšie?

Ženy častejšie ako muži uviedli, že sa vydali z finančných dôvodov, pričom 44 percent žien uviedlo, že to viedlo k ich zväzku. Láska však prišla až na druhom mieste, pričom 39 percent žien uviedlo, že láska bola ich hlavným dôvodom, prečo sa vydali. Viac sa dozviete v našom článku.

slovakia

left justify in out

Aby sme pochopili príčiny rozvodu, je užitočné pochopiť dôvody, prečo sa ľudia berú.

Najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia vezmú

Spomedzi skúmaných rozvedených párov bola najčastejším motivačným faktorom finančná istota, 42 percent opýtaných uzavrelo manželstvo pre práve túto istotu.

Ženy častejšie ako muži uviedli, že sa vydali z finančných dôvodov, pričom 44 percent žien uviedlo, že to viedlo k ich zväzku. Láska však prišla až na druhom mieste, pričom 39 percent žien uviedlo, že láska bola ich hlavným dôvodom, prečo sa vydali.

Hnacou silou bola aj spoločnosť, keď 39 percent všetkých respondentov prieskumu uviedlo, že túžba po spoločníkovi ich priviedla k manželstvu. Toto bol hlavný dôvod, prečo sa muži oženili, pričom 42 percent to uviedlo ako svoju motiváciu. Túžba založiť si rodinu bola u mužov druhým najčastejším faktorom.

Medzi ďalšie dôvody, prečo sa páry zosobášili, patrili záväzky, pohodlie, zdravotné poistenie, právne dôvody a spoločenský a rodinný tlak.

Najčastejšie dôvody na rozvod

Najčastejším dôvodom rozvodu bol prekvapivý dôvod: nedostatok podpory rodiny. Existovalo však mnoho ďalších dôvodov na ukončenie zväzkov, pričom príčiny rozvodu sa líšili v závislosti od toho, ako dlho bol pár spolu.

- v skutočnosti 59 percent ľudí, ktorí rozpustili svoje zväzky v prvom roku manželstva, uviedlo nedostatok kompatibility

- nedostatok podpory rodiny sa časom stal väčším problémom, bol to hlavný dôvod rozvodu medzi tými, ktorí ukončili svoje manželstvo v priebehu dvoch až ôsmich rokov

- napokon, dlhodobé páry boli vo všeobecnosti motivované k rozvodu veľmi vážnymi problémami, pričom väčšina rozvodov bola spôsobená neverou a nedostatkom intimity, keď bol pár zosobášený deväť alebo viac rokov.

Jedným z dôvodov môže byť, že údaje z výskumu sú založené na tom, čo ľudia uvádzajú ako dôvod rozvodu, čo môže byť „posledná kvapka“ bez uvedenia kontextu alebo dlhodobých problémov. 

Tu sú ďalšie najčastejšie uvádzané problémy, ktoré ľudia uvádzajú ako dôvody rozvodu:

Nerealistické očakávania: Jednou z najčastejších chýb, ktoré ľudia robia, je, že očakávajú, že sa ten druhý po svadbe zmení. "Naozaj som si myslel, že keď sa bude cítiť bezpečne, zmení sa, ale nič sa nezmenilo." Keď majú ľudia vzťah na diaľku, môžu mať pocit, že sa poznajú dostatočne dobre na to, aby sa vzali: „Mysleli sme si, že sa poznáme, ale nevedeli sme.“

Konflikt alebo zasahovanie zo strany svokrovcov: Úloha svokrovcov v manželstve je často predmetom sporu. Môže to viesť k tomu, že sa necítite chránení: „Myslím, že by som mal byť na prvom mieste,“ „Vždy si vybrala matku pred potrebami našej rodiny“, „Vždy súperil s mojím otcom alebo ho kritizoval.“

Strata príťažlivosti pre toho druhého: Napríklad také pribratie na váhe je však väčšinou sekundárny problém, maskujúci hlbšie problémy vo vzťahu.

Strata identity: Keď sa manželský partner vzdá kariéry, aby vychovával deti, môže stratiť zmysel pre svoju vlastnú identitu. Existujú aj iné dôvody pre vnímanú stratu identity, napríklad keď je jeden z manželov veľmi úspešný alebo známy: "Už mi je zle z toho, že žijem v jeho tieni."

Neochota pracovať na manželstve: Ak jeden z partnerov cíti problém, potom majú problém obaja. Často sa však manželia sťažujú, že „odmieta ísť do poradne“. Alebo: "Išli sme na jedno sedenie a nefungovalo to."

Duševná alebo fyzická choroba alebo postihnutie: Keď sa u jedného partnera rozvinie vážne postihnutie alebo duševné alebo fyzické ochorenie, partner sa nevyhnutne stane opatrovateľom. Pre niektorých ľudí je úloha opatrovateľa jednoducho neprijateľná. Situácia je tak vzdialená od toho, čo si predstavoval v deň svadby, že si život vo vzťahu nevie predstaviť. Nemá kapacitu prijať takú zničujúcu zmenu v ich manželstve. Samozrejme, mnohí zostanú v manželstve a prechádzajú do ťažkej a často hrdinskej úlohy opatrovateľa.

Ktoré pohlavie iniciuje rozvod častejšie?

Podľa štúdie z roku 2015 prezentovanej na stretnutí Americkej sociologickej asociácie v heterosexuálnych manželstvách iniciujú rozvod častejšie ženy ako muži. Zistilo sa, že 69 % rozvodov iniciovali ženy v porovnaní s 31 percent u mužov.

Zdroje:

https://www.forbes.com/advisor/legal/divorce/common-causes-divorce/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/better-divorce/202002/why-do-people-divorce

https://www.today.com/health/causes-of-divorce-rcna103666

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: GETTY IMAGES
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies