Opravy po povodniach v Kežmarku vrcholia, rodinám pomáhali aj firmy

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:14 • 2 min
Opravy po povodniach v Kežmarku vrcholia, rodinám pomáhali aj firmy

Opravy po povodniach v Kežmarku vrcholia, rodinám pomáhali aj firmy

slovakia

left justify in out

img

Opravy po tohtoročných povodniach pokračujú v meste Kežmarok dobre, pred zimou je však ešte potrebné opraviť niektoré chodníky a športoviská. „Čo sa týka mestského majetku, my sme zaznamenali škody vo výške 2,5 milióna eur,“ povedal primátor Kežmarku Igor Šajtlava.
Veľa opráv sa už urobilo, v takom krátkom čase však nie je možné urobiť všetko. Primátor uviedol, že opraviť je ešte potrebné starý futbalový štadión, časť chodníkov a vyriešiť sa musí problém s mostom nad Ľubickým potokom. „Inak všetky škody už odstránené sú,“ doplnil. Najviac práce bolo na športoviskách, na materskej škole na Severnej ulici a na základných školách Nižná Brána a na ulici Hradná. Okrem toho boli v Kežmarku dosť poškodené aj miestne cesty a chodníky.
„Momentálne sa rieši cestou Správy povodia Popradu a Dunajca protipovodňová ochrana na Ľubickom potoku, pretože boli tam betónové zátarasy, ktoré voda strhla,“ priblížil Šajtlava. Dočasne je tok zabezpečený vrecami s pieskom. Problémy však môžu nastať na jar, keď sa bude topiť sneh. Primátor uviedol, že dovtedy by už bolo potrebné túto situáciu vyriešiť.
Mesto okrem opráv majetku pomohlo istou sumou aj samotným občanom, ktorých povodne najviac postihli. Na tento účel bola vyhlásená verejná zbierka. Vyzbieralo sa viac ako 40.000 eur, z toho bola časť účelovo viazaná na opravy mestského majetku.
„Mesto rozdelilo dohromady 25.000 eur priamo občanom, ktorí mali najväčšie škody. Tie sumy boli odstupňované od 100 do 500 eur. Zhruba 55 rodín už dostalo finančné prostriedky, ďalších 90 rodín by ešte malo príspevok od mesta dostať,“ objasnil Šajtlava. Dodal, že v rezerve je ešte zhruba 3200 eur, táto suma sa prerozdelí v prípade, že niekto má škody vyššie, než sa pôvodne predpokladalo.
Okrem mesta však občanom Kežmarku pomohli aj súkromné firmy, ktoré darovali či už zariadenie do domu, alebo finančné prostriedky na opravu škôd. „Okrem Decodomu to bola aj firma Siemens, ktorá spotrebičmi pomohla 30 rodinám, firma Agas, ktorá odškodnila 10 rodín finančným darom, ďalších päť rodín dostalo finančný dar od firmy Kora, cez nadáciu Markíza bola tiež odškodnená jedna rodina,“ konkretizoval Šajtlava. Pomoc poskytla aj Slovenská katolícka charita, tá darovala peniaze ďalším ôsmim rodinám.
Primátor spomenul aj spoločnosť Decodom, ktorá siedmim rodinám v Kežmarku darovala úplne novú kuchynskú linku aj so zariadením, každú v hodnote viac ako 1000 eur. „Dohromady takto odovzdáme 50 kuchýň po celom Slovensku, výber rodín urobili charitatívne organizácie Občan v ohrození a Slovenská katolícka charita,“ doplnil konateľ spoločnosti Roman Gejdoš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies