Británia definitívne opustila Európsku Úniu. Čo sa mení v praxi?

NETKY.SK • 1 Január 2021, 10:19 • 2 min
Británia definitívne opustila Európsku Úniu. Čo sa mení v praxi?

LONDÝN - Brexit je od polnoci skutočnosťou. Mení sa i právo voľného pohybu a pobytu na území EÚ.

slovakia

left justify in out

Od 1. januára 2021 začínajú platiť nové podmienky pre vstup občanov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensko, keďže strácajú právo na voľný pohyb a pobyt podľa práva Európskej únie.

 

Právo na voľný pohyb a pobyt na území členských štátov EÚ sa podľa Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ a z Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu bude vzťahovať už iba na tých občanov Spojeného kráľovstva a ich rodinných príslušníkov, ktorí využívali právo voľného pohybu a pobytu na území členských štátov pred 1. januárom 2021.

 

Čítajte tiež: Londýn sa dohodol s Bruselom na obchodnej dohode po brexite


„V súlade s odporúčaním Rady EÚ z 30. júna 2020 o dočasnom obmedzení ciest do EÚ, ktoré nie sú nevyhnutné, a o možnom zrušení tohto obmedzenia, nebude umožnený vstup občanom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ich rodinných príslušníkov, ktorí nemajú na území SR alebo iných členských štátov EÚ priznané právo na pobyt podľa dohody o vystúpení,“ hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

 

img

 

Prejav premiéra a dohody

 

Tento historický moment oznámili aj údery zvona Big Ben v centre Londýna. "Svoju slobodu máme v našich rukách a je na nás, aby sme ju čo najlepšie využili," uviedol v novoročnom príhovore predseda britskej vlády Boris Johnson, ktorý pobrexitovú obchodnú dohodu podpísal v stredu. Ratifikačný zákon k dohode následne schválili obe komory britského parlamentu a nakoniec dostal oficiálny súhlas britskej kráľovnej Alžbety II., čím nadobudol účinnosť.

 

img

 

Európsky parlament

 

Vyjednávači oboch strán oznámili 24. decembra dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach. Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode začne o niekoľko dní v januári, pričom hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci.

 

Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome rokov, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Dokument upravuje aj ďalšie témy - napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies