FOTO a VIDEO Savčenková sa po 2 rokoch vrátila na Ukrajinu, je pripravená pracovať v parlamente

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 19:18 • 2 min
FOTO a VIDEO Savčenková sa po 2 rokoch vrátila na Ukrajinu, je pripravená pracovať v parlamente

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes "poďakoval všetkým (ľuďom) na svete", ktorí mu pomohli k dnešnému "víťazstvu" - návratu v Rusku odsúdenej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej do vlasti. Dodal, že boj za prepustenie všetkých ostatných ukrajinských zajatcov pokračuje.

slovakia

left justify in out

"Dlhých 709 dní v zajatí sa dnes skončilo," uviedol Porošenko na margo počtu dní, ktoré Savčenková nútene strávila v Rusku, kde ju zadržiavali vo vyšetrovacej väzbe a neskôr odsúdili na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju v marci uznal za vinnú aj z protizákonného prekročenia hraníc Ruska a za pokus o vraždu.


Savčenková dnes vo svojom prvom vyhlásení pred novinármi požiadala o odpustenie všetky matky, ktorých deti prišli o život počas bojov na východe Ukrajiny alebo sú v zajatí, "kým ja som už na slobode".  "Všetkým vám chcem povedať, že mŕtvych vám nevrátim, ale vždy som pripravená položiť život na bojisku za Ukrajinu," vyhlásila.


Savčenková, oblečená v džínsach a svojom typickom tričku s nášivkou trojzubca, sa všetkým poďakovala za podporu, lebo "vďaka nej prežila". Poďakovala sa aj svojím neprajníkom, lebo "im na truc" prežila a ďakovala i tým, ktorým bola ľahostajná. "Vy ste nevadili," povedala. 

 

 

Ukrajinské médiá priniesli aj Savčenkovej odpoveď na otázku, kedy začne pracovať ako poslankyňa, ktorú jej ešte na letisku položila líderka strany Vlasť Julija Tymošenková. Vyhlásila, že pracovať môže začať "hoci aj hneď".


"Budeme žiť na Ukrajine tak, ako človek žiť má - dôstojne. Pravdu povediac, neviem, ako to urobiť. Nebudem sľubovať, že to bude zajtra. Ale vravím vám, že som v každej sekunde pripravená zomrieť za to, aby sa tak stalo. A stane sa to!," uviedla. Médiá tiež informovali, že Savčenková novinárov, ktorí sa okolo nej na letisku zhŕkli, požiadala, aby ustúpili "o tri metre". Vysvetlila, že za dva roky strávené vo väzení si odvykla od ľudí a dotykov.


Po privítaní na letisku Savčenkovú previezli do sídla prezidenta Porošenka, kde sa uskutoční tlačová konferencia. Savčenkovej návrat do vlasti už medzičasom privítali mnohí štátnici. Medzi prvými bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, jej lotyšský kolega Raimonds Véjonis či predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

 

Návrat Savčenkovej bol možný po jej výmene za dvoch ruských občanov, odsúdených na Ukrajine na 14 rokov väzenia za účasť na bojových operáciách na strane proruských separatistov v Donbase. Obaja Rusi požiadali ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o milosť a ten dnes ich žiadostiam vyhovel. 


Oboch ruských občanov dnes medzičasom z Rostova na Done, kde sa uskutočnila výmena za Savčenkovú, letecky prepravili do Moskvy. Podľa Peskova schôdzku s nimi Putin zatiaľ vo svojom pracovnom harmonograme nemá, informovala agentúra TASS.

 

 

Po Savčenkovej by sa mohli na slobodu dostať ďalší dvaja Ukrajinci

Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu a predstaviteľka Ukrajiny v trojstrannej kontaktnej skupine Iryna Heraščenková dnes v Kyjeve oznámila, že do konca mája by sa mali objaviť pozitívne správy o osude ďalších dvoch v Rusku zadržiavaných ukrajinských občanov. Uviedla to televízia 112 Ukrajina.

 

Spresnila, že pre ukrajinské vedenie a prezidenta Petra Porošenka je dnešné prepustenie Savčenkovej veľmi dôležitým, ale "len prvým krokom k oslobodeniu všetkých ďalších politických väzňov, ktorí sú zadržiavaní v Ruskej federácii". Do konca mája by sa ešte mali objaviť pozitívne správy o dvoch politických väzňoch, ukrajinských občanoch zadržiavaných v Rusku, dodala. Podľa agentúry Ukrinform by malo ísť o Jurija Sološenka a Gennadija Afanasjeva.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies