Prečo sa rozbilo sklo na Cybertrucku? Elon Musk prezradil odpoveď

NETKY.SK • 27 November 2019, 07:27 • 2 min
Prečo sa rozbilo sklo na Cybertrucku? Elon Musk prezradil odpoveď

Pred pár dňami sa odohrala jedna z najdôležitejších udalostí Tesly, ktorá po dlhom čakaní odhalila svoj čisto elektrický pick-up Cybertruck.

slovakia

left justify in out

Internetom však obletela jeho prezentácia najmä z dôvodu, že demonštrácia odolnosti skla nevyšla vôbec podľa predstáv. Sklo v oknách pick-upu Cybertruck počas predstavenia prasklo, čo sa ale stať nemalo. Elon Musk teraz vysvetlil, prečo k tejto situácii vôbec došlo, informoval Motor1.

 

Elektrický Cybertruck ohromil automobilový svet svojimi jedinečnými vlastnosťami a výkonom, ktorým tromfne aj športové autá. Najviac kontroverznou vlastnosťou je však jeho odlišný dizajn ako zo sci-fi. Musk už pred časom upozorňoval, že sa táto novinka Tesly nemusí páčiť každému. Okrem týchto aspektov mal pick-up potvrdiť aj svoju odolnosť karosérie a okien pri reálnych testoch počas predstavenia.

 

Nevydarený test sklamal mnohých fanúšikov

 

Autor tohto nezvyčajného dizajnu, Franz von Holzhausen, počas premiéry Cybetrucku testoval jeho konštrukciu údermi kladiva a následne aj ťažkou ​​kovovou guľou, ktorá pôvodne nemala poškodiť sklo dverí.

 

Prvotný test tohto skla Tesly ukázal jeho odolnosť v porovnaní s konvenčným sklom, ale pri hode guľou sa nakoniec sklo na pick-upu značne poškodilo. To samozrejme prekvapilo aj samotného Muska, ktorý sa situáciu snažil vyžehliť poznámkou, že sa guľa aspon nedostala skrz.

 

 

Neskôr dokonca zdieľal video, pri ktorom dizajnér pick-upu hádzal touto guľou do okna ešte pred predstavením. Vtedy bol test úspešný.

 

Mnohým mohlo naďalej vŕtať v hlave, prečo sklo pri prezentácii prasklo. Elon poskytol vysvetlenie na Twitteri. Podľa jeho vyjadrenia malo byť príčinou nesprávne poradie testov a rana kladivom mala akýmsi spôsobom narušiť základňu skla, ktoré následne poškodila guľa.

 

Elon Musk zahovára?

 

Silný úder kladivom tak mal oslabiť toto odolné sklo, ale čo sa stalo v prípade zadného skla v dverách, ktoré kladivo nezasiahlo? K tomuto problému sa Musk nevyjadril, a tak sa na internete začali vytvárať rôzne špekulácie. Jednou z možností je aj to, že Musk plánoval demonštrovať iba odolnosť jedného skla, teda sa do zadných dverí nedostalo sklo Tesly ale obyčajné sklo.

 

Spôsob, akým bolo poškodené aj zadné sklo, bol však rovnaký ako pri poškodení okna vodiča a guľa neprešla skrz. Okolo tejto situácie zostáva ešte niekoľko nejasností, ale podľa Muska je na vine rana kladivom, a tak musí pri ďalšej prezentácii zmeniť poradie testov.

 

 

Pomocou výpočtov a fyziky sa však portál Wired pokúsil celú situáciu vysvetliť. Vo výsledku mohlo byť príčinou poškodenia tohto odolného skla jeho umiestnenie.

 

Kým pri prvom teste bolo odolné sklo testované vo vodorovnej polohe na tabuľu, kde malo viac miesta na spätný pohyb pri náraze gule, v pick-upe bolo umiestnené takmer horizontálne. Pri náraze gule do tabule odolného skla malo mať sklo väčší pohyb ako pri okne v Cybertrucku. To mohlo spôsobiť, že sila, ktorá pôsobila na sklo pick-upu, bola väčšia, kvôli čomu sa okno poškodilo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies