Odniesol si z kontajnera skice slávneho maliara, odsúdili ho za krádež

NETKY.SK • 4 December 2019, 20:44 • 2 min
Odniesol si z kontajnera skice slávneho maliara, odsúdili ho za krádež

Pokutou vo výške 1200 eur potrestal súd v západonemeckom Kolíne muža, ktorý si z kontajnera na triedený odpad odniesol skice patriace maliarovi Gerhardovi Richterovi - jeden z najvýznamnejších súčasných umelcov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Išlo o odvolací proces, súd prvej inštancie teraz 50-ročnému mužovi vymeral pokutu vo výške 3150 eur. Kolínsky zemský súd prihliadol v utorok k tomu, že sa k činu priznal. V roku 2016 sa Gerhardovi Richterovi u neho doma neúspešne pokúšal predať zložku s umeleckými dielami.

 

Cestou preč sa zastavil pri prevrátenom kontajneri na starý papier. Keď ju postavil, všimol si nevydarené návrhy z Richterovho ateliéru.

 

"Nebol som si vedomý, že by som robil niečo zlé," povedal tento nezamestnaný muž z Mníchova, ktorý si dvadsať skíc odniesol. "Keby som si ich nezobral ja, urobil by to niekto iný," obhajoval sa.

 

Richter neskôr potvrdil, že išlo o obrazy, ktoré sa mu nevydarili, a vyhodil ich preto do kontajnera na papier.

 

Súd: Že autor svoje dielo nechcel, nie je podstatné


Podľa súdu išlo ale o majetok výtvarníka, pretože papierový odpad vysypaný z kontajnera ležal stále na jeho pozemku. Skice ležali hneď pri koši a dalo sa tak jednoznačne určiť, že patria Richterovi. Preto bol muž, ktorý ich odniesol, odsúdený za krádež.

 

Nepodarené diela sa snažil kvôli existenčným problémom predať. Kontaktoval istú aukčnú sieň a predbežne sa dohovoril s drážďanským archívom Gerharda Richtera, ktorý môže potvrdiť pravosť takých prác. To sa ale však už nestalo, pretože zakročila polícia.

 

87-ročný Richter patrí k najvyššie ceneným umelcom. V roku 2015 sa jeho Abstraktný obraz predal za 46,3 milióna dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies