Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím sa uchádza o rozšírenie pôsobnosti na ochranu práv seniorov

NETKY.SK • 1 Október 2022, 12:44 • 2 min
Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím sa uchádza o rozšírenie pôsobnosti na ochranu práv seniorov

BRATISLAVA - Do podateľne Národnej rady Slovenskej republiky dnes podali poslankyne Monika Kozelová (OĽaNO), Lucia Drábiková (OĽaNO), Jana Žitňanská (Za ľudí), Mária Šofranko (OĽaNO) a poslanci Dominik Drdul (OĽaNO) a Miloš Svrček (SME RODINA) návrh na vydanie zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a pre seniorov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

slovakia

left justify in out

Navrhovaný zákon má nahradiť zákon č. 176/2015 Z.z. o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím v znení neskorších predpisov. Zmena spočíva v tom, že sa rozširuje okruh subjektov patriacich do pôsobnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, a to o seniorov, s cieľom zvýšiť  zabezpečenie ochrany a podpory seniorov a zlepšiť presadzovanie základných práv a slobôd seniorov.

Nový návrh zákona ponecháva v platnosti súčasné kompetencie a pôsobnosti komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím s tým, že v prípade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím rozširuje jeho pôsobnosť aj na ochranu základných práv a slobôd seniorov v rozsahu, ktorý im priznáva Ústava Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy, ktorých cieľom je ochrana a zabezpečenie dodržiavania základných ľudských práv a slobôd. Za seniora sa na účely tohto zákona považuje dosiahnutie veku najmenej 60 rokov.

 

Seniori sú obzvlášť zraniteľnou skupinou, zdôvodňuje návrh jedna z jeho predkladateliek Monika Kozelová: „Napriek tomu, že na Slovensku existujú subjekty určené na verejnú ochranu práv, ochranu práv detí a ochranu práv osôb so zdravotným postihnutím, seniori svojho ombudsmana, ktorý by ochraňoval ich ľudské práva, nemajú.“ Lucia Drábiková dopĺňa, prečo si má pod svoj patronát zobrať seniorov práve komisár pre osoby so zdravotným postihnutím: „Tento úrad už má nastavené procesy na špeciálnu ochranu zraniteľných osôb a so seniormi už prirodzene spolupracuje.“ Komisárka a jej tím v tejto súvislosti riešia najmä podnety súvisiace s ich zdravotnými problémami, so starostlivosťou v zariadeniach sociálnych služieb, alebo v konaniach o spôsobilosti na právne úkony.

 

Na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa neraz obracia aj Fórum pre pomoc starším, ktoré zhromažďuje podnety práve od seniorov a nejeden prípad seniora tak už vďaka vzájomnej spolupráci úspešne vyriešili.„Rozšírenie pôsobnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím aj na seniorov -  bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú zdravotné postihnutie, je tak prirodzeným pokračovaním našej činnosti. Ďakujem pani poslankyniam a pánom poslancom za podporu pri presadení tejto zmeny,“ uzatvára komisárka Zuzana Stavrovská.

 

Návrh počíta so zmenou názvu na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a seniorov, navýšením počtu odborných zamestnancov úradu o 8 a so založením dvoch ďalších  kancelárií (pobočiek) v Banskej Bystrici a Košiciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona