Odborári by dnes mali pokračovať v rokovaniach s premiérom

NETKY.SK • 3 December 2012, 07:56 • 2 min
Odborári by dnes mali pokračovať v rokovaniach s premiérom

Odborári by dnes mali pokračovať v rokovaniach s premiérom - Politika Školskí odborári by dnes mali znova zasadnúť za rokovací stôl s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Čo sa týka samotných rokovaní, význam informovať má až po finálnych rozhodnutiach, kt

slovakia

left justify in out

imgŠkolskí odborári by dnes mali znova zasadnúť za rokovací stôl s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

"Čo sa týka samotných rokovaní, význam informovať má až po finálnych rozhodnutiach, ktoré budú výsledkom dohody oboch strán," povedala v nedeľu (2.12.) pre TASR premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Napriek tomu, že štrajkový výbor prerušil štrajk školských zamestnancov v stredu (28.11.) večer, niektoré školy neučili do konca týždňa. Dnes zostáva zavretá bratislavská ZŠ Karloveská a Gymnázium Metodova v Bratislave. Na Spojenej škole Novohradská v Bratislave študenti organizujú na podporu svojich učiteľov v pondelok popoludní koncert, na ktorom majú vystúpiť skupiny ako Para, Puding pani Elvisovej a Konečná verzia, no tiež spisovatelia Monika Kompaníková a Ivan Štrpka a herečka Zuzana Kronerová.

Líder školských odborárov Pavel Ondek v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy cez víkend vyhlásil, že ak vláda a školskí odborári nedospejú do stredy (5.12.) k dohode, obnoví sa štrajk alebo protesty. Práve do stredy majú odborári zaujať stanovisko k rozpracovanému memorandu. O jeho obsahu nechcú odborári ani vláda informovať.

Premiér sa v piatok (30.11.) stretol so zástupcami samospráv a hovoril s nimi aj o vnútorných kapacitách v rámci financovania školstva. "Zdá sa nám, že by tam mohli byť určité rezervy, ktoré by sme mohli použiť na uspokojenie nárokov ľudí," povedal v piatok.

Ondek v sobotnej diskusii vyhlásil, že podľa informácií odborárov, samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré boli určené na ich platy. "Máme zistené, že v roku 2011, hoci bol schválený štátny rozpočet pre školstvo tak, že bol balík prostriedkov určený na mzdy zamestnancov, z tohto balíka nebolo vyplatených 28 miliónov eur v roku 2011 a boli použité na prevádzku škôl," vyhlásil Ondek. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) analytici Inštitútu finančnej politiky, ktorý patrí pod Ministerstvo financií SR, vypočítali, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o 100 eur menej, než ako to bolo rozpísané v štátnom rozpočte. "Peniaze idú cez tie filtre, idú cez tých zriaďovateľov," zdôvodnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies